Teksti: Onni Aalto
Kuvitus: Noora Viljanen/Shutterstock

Puhutaan hetki äänistä. Nyt kun ne rentouttavat ASMR videotkin ovat niin hiton suosittuja ja pinnalla. Ei siinä siis mitään, tyttöystävänikin sulkee aina välillä iltaisin silmänsä, laittaa kuulokkeet korvilleen ja kuuntelee nakutuksia, taputuksia, kahvinkeittimen porinaa ja karkkipussin rutistelua. Se on kuulemma melkein kuin meditaatiota, sillä tapaa että sillä pääsee kiireisen päivän keskellä rauhalliseen ja levolliseen mielentilaan. Joku miettii nyt varmaan, että ”ei saatana taas sitä ASMR:ää”. Mutta hei, itse ajattelen sen näin: Ihan mahtava juttu!

Mieti nyt, miten paljon stressiä nykyihmisen arkeen mahtuu ja nyt on tajuttu, että sitä voidaan helpottaa ääääänillä. Tosiaan kuinka hienoa. Itsekin tällaisena viikonloput omassa rauhassani viettäjänä ja toisaalta välillä metsässä pienellä rentouttavalla happihyppelyllä käyvänä ymmärrän täysin tällaisen pakopaikkojen tarpeen.

Mutta sitten rupesin miettimään. Miksi helvetissä yhtäkkiä erilaiset rentouttavat äänet kasetilla ovat niin suosittuja, ja toisaalta arvostetaan korkealle myöskin ihan perinteistä hiljaisuutta? Ja tässä myös eräs toinen kysymys, jota olen pohtinut: Miksi melkein jokaisella on nykyään kuulokkeet korvilla?

Rupesin miettimään tätä asiaa ja tajusin yhden jutun. Koska nykyihmisen arjen äänet ovat niin helvetin raivottavaa ja äänekästä paskaa, että jostain vauvan itkusta linja-autossakin meinaa saada veritulpan. Se on ihan evolutiivinen fakta, että ihmisellä ei ole hirveän hyvä kuulo. Ja tähän totean vain, että ONNEKSI ei ole. Mieti nyt hetki sitä hitonmoista metelin määrää, mikä jok’ ikisenä päivänä tunkeutuu korvakäytäviesi takaiseen äänienvastaanoton temppeliin. Kaikki autojen vongutukset ja vingutukset, kohinat ja ulvonnat, kännyköiden, herätyskellojen, mikrojen ja pesukoneiden piippaukset, kolinat ja kitinät sekä tuulettimien, imurien, hiustenkuivaajien ja parranajokoneiden huutamiset, nyt vain ihan muutamia mainitakseni.

Olen kuullut myös, että ihmisillä on yleistynyt sitten tällainen vaiva, kun että korvissa tinnittää. Mitä helvettiä? Ihmiset, jotka olivat toisessa maailmansodassa. Niiden korvat varmasti tinnittivät ja tinnittävät! Mutta että nykypäivänä ihan perus kaupunkilainen jamppa voi kärsiä päiviä, ellei viikkoja jatkuvasta tinnityksestä? Ja edelleenkin. HALOO. Meillä ei ole edes hyvä kuulo!

Mieti nyt niitä kaikkia erinomaisella kuulolla varustettuja eläimiä, jotka joutuvat joka päivä kuuntelemaan miljoonien ihmisten ja koneiden tuottamaa loppumatonta piinavaa mökää. Mieti nyt jumalauta, jos oma kuulosi olisi neljä kertaa parempi ja joutuisit kuuntelemaan sitä määrää melusaastetta mitä päivän aikana korvasi pullistumatta imevät sisäänsä.

Kuva, joka sisältää kohteen kissa, sisä, seinä, istuminen

Kuvaus luotu automaattisesti
Kuva: Shutterstock

THL: n mukaan melu syö suomalaisilta vuosittain 8100 tervettä elinvuotta. Suurin melunaiheuttaja Suomessa on liikenteestä syntyvä melu, jonka haitoille altistuu THL: n mukaan noin miljoona suomalaista.

Ja yhtä juttua en millään tajua. Nimittäin sitä, että sanotaan että suomalaiset ovat ikään kuin metsäkansaa. Me nautitaan luonnosta, hiljaisuudesta ja blaablaablaa. Hetkinen vaan? Miksi meitä ollaan sitten seuraavassa lauseessa nimitetty autokansaksi. Miten nämä kaksi oikein sopivat yhteen? Mietitäänpä niin. Hiljaisuudessa sumuisessa metsässä koiran kanssa ulkoilu. Ai miten rauhoittavaa. Hmm, laitetaanpa moottoritie siihen viereen. Kyllä siellä metsässä voi vieläkin ulkoilla! Eihän siellä metsässä ajeta autoilla, vaan teillä! Menkää ja ulkoilkaa siellä bensankatkussa, kun 3 500 000 autoa päristelee menemään vittu elämänsä kyllyydestä! Lähikauppaan, harrastuksiin töihin ja tietysti mikä kaikkein parasta: Ihan vain huvikseen ajelemaan.

Noniin. Jatketaanpas vähän pienemmällä volyymillä, vaikka tästä tekstistä ei pitäisi ääntä lähteäkään. Nykypäivänä ASMR videot ovat saavuttaneet suurta suosiota rentouttavien vaikutustensa kautta. Samaan aikaan teollistunut maailma tuottaa enemmän desibelejä kuin koskaan. Helsingin sanomat on julkaissut useita artikkeleita melusaasteiden suurista kielteisistä vaikutuksista, viimeisimpänä niiden tuhoisesta vaikutuksesta valtamerten elämään. Omasta mielestäni ei tarvitse olla kala tämän ymmärtääkseen. Nykyisenlaisilla melusaasteilla on suora vaikutus ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.

Äänet vaikuttavat meihin kaiken aikaa, ja koska kuuloaistimme on alun perin evolutiivisessa mielessä ollut olemassa pääasiallisesti vaaran havaitsemista varten, on kehomme sitä myöten ainaisessa stressitilassa melusaasteiden takia. Ja nyt vasta äskettäin on alettu puhumaan stressin negatiivista terveysvaikutuksista. Stressi voi johtaa kroonistuttuaan monenlaisiin erilaisiin psyykkisiin sairauksiin ja myös konkreettiseen elämänlaadun heikkenemiseen: se vaikuttaa negatiivisesti niin uneen, vastustuskykyyn ja altistaa jopa erilaisille verisuoni- ja sydänsairauksille. THL: n mukaan melu syö suomalaisilta vuosittain 8100 tervettä elinvuotta. Suurin melunaiheuttaja Suomessa on liikenteestä syntyvä melu, jonka haitoille altistuu THL: n mukaan noin miljoona suomalaista.

Siispä mielestäni olisi suhteellisen perusteltua ruveta laajemmin huomioimaan valtiollisella tasolla melusaasteiden vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin, ja pohtia sitä mitä asialle voitaisiin tehdä. Koko luonto kärsii melusta ja me olemme osa luontoa, halusimme sitä tai emme. Joten sinä, joka kuljet vielä ilman kuulokkeita tässä tinnitysten, moottoriteiden ja piippausten puurossa. Pysähdy hetkeksi miettimään. Millaisen äänimaiseman ihminen ansaitsee? Minkälaisen äänimaiseman ihminen tarvitsee?

Lähteitä:

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006028840.html

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006316738.html