Joona Järvisellä alkaa olla taskussaan jo yli kymmenen vuoden kokemus graafisesta suunnittelusta.

Polku luovan työn ammattiin alkoi graafisen suunnittelun opinnoilla Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, josta opinnot jatkuivat muotoilun pariin Savonian ammattikorkeakouluun. Tällä hetkellä Joona opiskelee teollista ja kollaboratiivista muotoilua Helsingin Aalto-yliopistossa.

Meillä Suomessa taiteita voi opiskella yliopistotasolla Lapin yliopistossa ja Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa sekä Taideyliopistossa, joista etenkin viimeksi mainittu tunnetaan kovasta kilpailusta koskien joka vuotisia, uusia opiskelupaikkoja.

Viime vuonna Kuvataideakatemiaan hakijoista vain 2,7 prosenttia eli 22 hakijaa sai opiskelupaikan. Aalto-yliopiston Taideteollisellekin puolelle pääsi sisään vain 7.1 prosenttia hakijoista.

Joona oli yksi onnekkaista, ja hän opiskelee tällä hetkellä Taideteollisen korkeakoulun maisteriohjelmassa teollista ja yhteistyössä tehtävää muotoilua.

📸: Egor Sandalnev

Aiempia opintoja omaavana jatko-opiskelijana Joona haki suoraan ylempään korkeakoulututkinto-ohjelmaan.

– Aallon maisterihaku painottui ennakkoon tehtäviin projekteihin, työkokemukseen ja portfolioon. Tällä tasolla odotetaan, että ihmisillä on projektityökokemusta ja kykyä näyttää sitä.

Opiskelu taideteollisessa on Joonasta mielekästä: kurssitarjonta on monipuolista, opintojen suorittaminen joustavaa ja koululla on hyvät uudet tilat.

Aallossa on lisäksi runsaasti yhdistys- ja oppilaskuntatoimintaa. Joona on ollut mukana TOKYOssa (Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun ylioppilaat TOKYO ry) hallituksessa  ja viime vuonna tapahtumatuottajana.

– Täällä Espoossa on paljon samanhenkistä porukkaa ja olen saanut kavereita ympäri maailmaa. Vähän harmittaa kun aika on mennyt niin nopeasti. Valmistun näillä näkymin tämän vuoden loppuun mennessä.

Luovana työnä muotoilu –  Toimeentulo taiteella

Luovalla alalla kuten graafisessa suunnittelussa, musiikissa tai toimittajan työssä, on hyvin tavallista työskennellä freelancerina. Tällöin työsuhteet ja toimeksiannot ovat lyhyitä ja projekteja voi olla tekeillä useita rinnakkain.

Kilpailu työtarjouksista on arkipäivää, ja itseään pitäisi osata markkinoida ja laittaa esille. Moni graafinen suunnittelija aloittaakin puuhastelemalla bändien kansitaiteen ja logojen parissa, ja niin kävi myös Joonalle, jonka ensimmäinen tilaustyö oli kuopiolaisen metallibändi Kruorin ’Originsins”-levyn kannet vuonna 2011.

– Olen soitellut nuoresta saakka eri bändeissä, joten niistä piireistä tulee porukkaa vähän väliä joku kysymään että voisinko tehdä jotain. Se onkin mielekkäämpää, kun ei tarvitse juosta itse asiakkaiden perässä.

Joona tekee osa-aikatöitä omalla koulullaan ja se kattaa opiskelijaelämän kulut toistaiseksi.

– Eikä se itsensä elättäminen digitaiteella niinkään ole se tavoite, vaan enemmänkin oman arvon tunnistaminen. Että ei aivan persnetolla anna omaa aikaa ja osaamistaan toisille. Tärkeämpää on se, että työ tuntuu palkitsevalta.


Muotoilu eli design [disain] (ital. disegno ’piirustus, suunnitelma, malli’) tarkoittaa esineen tai muun kohteen käytettävyyden ja muodon suunnittelua tai sen valmistusta. Myös kaksiulotteisia graafisia suunnitelmia sekä käyttöliittymien ja brändien suunnittelua ja toteutusta voidaan sanoa muotoiluksi ja ne voivat kuulua muotoilijan työhön. Muotoilulla ilmaistaan erilaisia visuaalisia tyylejä, havainnollistetaan tuotteen ominaisuuksia ja käytettävyyttä muotokielen avulla.”
– Wikipedia.fi/Muotoilu


Oman työn tuntemus ja flow-tilaan pääseminen

Joonalle luova flow ja vaivattomuus syntyy työkalujen kautta. Kun kokemusta on kertynyt eri softien parissa työskentelystä, tietää mitä tekee.

– On mielenkiintoista, että kun löydän itseni flowsta, työn tekemisessä kestää pidempään. Kun jokin vetää mukaansa, käytän paljon enemmän aikaa tutkiskellen eri vaihtoehtoja ja tyylejä. Silloin yleensä tulee opittuakin enemmän, kun mielessä on jokin visio mitä pyrkii tavoittelemaan.

Moni freelancer ja graafinen suunnittelija veloittaa tuntitaksasta. Joonalle itselleen on tärkeämpää saada aikaan laadukasta jälkeä, kuin olla liian tarkkana teetetyistä työtunneista.

Omalla ajallaan Joona ottaa ossa erilaisiin muotoilukilpailuihin. Ne ovat hyvä keino pitää omia taitoja yllä sen lisäksi, että ne ovat matalan riskin töitä.

– Siinä ei sillä tavalla menetä mitään jos ei aika riitäkään tekemiseen. Parhaassa tapauksessa tulee hyvää portfoliomateriaalia ja ehkä jopa rahaakin.

Sound of Iittala, keraaminen kitara 2019. Malli Simo Puintila, kuva Esa Naukkarinen

”Mitä ennakko- tai väärinkäsityksiä olet huomannut ihmisillä olevan koskien muotoilua?”

– Yleensä vitsaillaan, että muotoilu on kummallisten tuolien veistelyä, tai että kaikki täällä piirtää helvetin hyvin. Nämä mielikuvat on syntyneet menestyneempien lasimuotoilijoiden tai kaluste-arkkitehtien saamasta suitsutuksesta. On mediaseksikkäämpää saada yksi nimi arvoesineiden ja tuotesarjojen taakse.

Joona tarkoittanee kotimaisia muotoiluan klassikoita kuten Alvar Aallon designia, Iittalan lasituotteita, Mari Pentikiä, Marimekkoa ja muita 1950-luvun muotoilun kulta-ajan suunnittelijoita.

Joonalla itsellään ei ole suurempia ambitiota saada nimeään suurempaan tietoisuuteen.

– Olennaisempaa minulle on saada kerrytettyä kokemusta. Haluaisin päästä tekemään merkityksellisiä projekteja firmaan, jossa näitä kykyjä oikeasti arvostetaan.

”Mistä asioista itse inspiroidut?”

– Työskennellessä tykkään pistää jotain relevanttia musaa taustalle tai selailla kuvapalveluista inspistä.

Metastazis on hevitaidestudio, jonka kanssa olen tavannut Tuskassa järjestetyssä seminaarissa. Oli kiva saada käytännön vinkkejä ja keskusteltiin toistemme töistä. Ariel ZB tehnyt kuvitusta mm Perturbatorille. Myös Bror Andersson tekee asiallista occult-kamaa. Kuopiosta yhtä lailla Amy Viinitalo todella lahjakas, ja tietty Aalto Visual Communication Design -porukka.


Luova kolmonen

I ”Ota itsellesi jokin projekti. Ole mukana inktobereissa, ota osaa suunnittelukilpailuihin tai tee kansitaidetta, kiertuepostereita tai paitoja fanitaiteena jollekin bändille”.
II ”Sosiaalisen median kautta on todella helppo lähestyä bändejä, eli mainosta rohkeasti itseäsi sitä kautta. Älä tosin ota paineita jostain instagram-algoritminäkyvyydestä, vaan uploadaa matskua omaan tahtiin”.
III ”Älä ylikritisoi oman työn laatua: lopulta on paljon palkitsevampaa nähdä oma kehitys”.

Joonan nettisivut/portoflio
Joonan Linkedin

Teksti: Sini Kivikoivu