Ilpo Kärkkäinen, 40
Kotipaikka Kiuruvesi
Elektronisen musiikin tuottaja, masteroija, muusikko ja yrittäjä

Ilpo (Rhytual, Resound) on elektronisen musiikin tuottaja, blogin kirjoittaja, DJ ja muusikko jolla on musiikkialan yritys ja oma levy-yhtiö. Hänen musiikkiaan on julkaistu viimeisen 20 vuoden aikana yli 40 eri kanavasta.

Kuten monen muunkin aloittelevan muusikon, myös Ilpon matka rytmimusiikin parissa alkoi kattiloita paukuttamalla lapsuudenkodin keittiön lattialla. Koulun kantelekerhon kautta Ilpo jatkoi bänditouhuihin, kunnes alkoi tekemään 16-vuotiaana omaa musiikkia.

Ilpo alkoi julkaista musiikkia kaupallisesti vuoden 2000 tienoilla. Tämän jälkeen hän alkoi kiertää ympäri Eurooppaa tehden DJ-keikkoja. Oman musiikkialan yrityksen Ilpo perusti vuonna 2005.

– Mulla on musiikkialan ammattikorkeakoulu käytynä, mutta en ole hakeutunut tyypillisiin musiikki- tai äänialan työpaikkoihin vaikka niitä on joskus tarjottukin.

Kulttuurialan yrittäjyys on tuonut leivän pöytään vaihtelevasti.

– Tein musiikin ohella kymmenen vuotta muun muassa turvallisuusalan hommia. Lopulta kahden työn tekeminen oli liian kuormittavaa. Pari vuotta takaperin tein päätöksen keskittyä täysipäiväisesti musiikkiin.

Yrittäjyys ja verkostoituminen

Ilpo identifioi itsensä introvertiksi, joka viihtyy toisinaan pitkäkin aikoja omissa maailmoissaan. Hän myöntää ettei verkostoituminen ole varsinaisesti hänen ominta aluettaan. Silti kontakteja syntyy paljon blogin ja oman musiikin kautta.

Yhteistyössä syntyy asiakkaiden miksauksia, tuottamista ja ohjelmistojen ja työkalujen testaamista ja kehittämistä. Ilpo auttaa esimerkiksi ohjelmistonkehittäjiä hänen itsensä käyttämien työkalujen kehitystyössä ja betatestauksessa.

Prosessissa kehitetään asiakkaille parempia tuotteita ja samalla Ilpo saattaa saada itsekin ideoita, joita haluaisi nähdä tuotteessa.

– Siinä sivussa oma ymmärrys kasvaa ja syvenee. Kertynyttä tietoa voi käyttää paitsi musiikin tekemisessä, myös jakamalla tietoa eteenpäin esimerkiksi blogin tai YouTuben kautta. Parhaiten yhteistyö on onnistunut silloin, kun siitä hyötyy kummatkin osapuolet.

Ilpo on käynyt yrittäjäkurssin ja suosittelee sitä kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille.

– Suomessa saa laadukasta koulutusta jota kannattaa hyödyntää.

Inspiraationa stoalainen filosofia ja itse luotu työskentelyprosessi

Itseopiskelu ja kokemus on kaikilla aloilla yhtä tärkeää kuin virallinen koulutus. Ilpo kertoo saaneensa tärkeimmät oppinsa hyvistä kirjoista ja äänikirjoista.

– Voisin mainita ainakin Cal Newportin, Robert Greenen, Ryan Holidayn ja Greg McKeownin tuotannon ja esimerkiksi stooalaisen filosofian opetukset.

Tuottaja myöntää ottavansa vaikutteita ja ideoita kaikkialta, mutta oman prosessinsa hän on luonut itse. Tähän on kulunut paljon aikaa ja energiaa mutta pitkäjänteinen työ tuo myös konkreettista tulosta.

Vaikka korona-aika on kurittanut ankaralla kädellä esiintyviä artisteja ja musiikkialaa ja se on ollut ikävää sekä artistien että kulttuurin kuluttajien kannalta, niin Ilpolla on hänen onnekseen riittänyt töitä.

Tälle vuodelle 2021 Ilpolta on ilmestymässä julkaisuja muutamalle isommalle levy-yhtiölle.

– Pyrin silti painottamaan julkaisuja entistä enemmän omiin labeleihin Resoundsound ja I.L.R. Studios.

Jatkosuunnitelmiin kuuluu drum & bass -genren tuottaminen Resound -nimellä ja oman teknovavaikutteisen musiikin julkaiseminen Rhytual -nimellä.

-Olen tehnyt sitä projektia lähinnä fiiliksen mukaan, omaksi iloksi ja ilman selkeitä päämääriä.

Tuottajan elämässä on tapahtunut viime keväänä myös asumiseen liittyviä muutoksia. Ilpo asui 20 vuotta Pirkanmaalla, pääasiassa Tampereella, mutta jossain vaiheessa Ilpo ja hänen puolisonsa alkoivat kaivata omavaraisempaa ja rauhallisempaa elämäntyyliä.

Tästä syntyi päätös ostaa viime keväänä perinteinen, vanha maatila Ilpon synnyinseudulta, Kiuruvedeltä.

– Täällä on oma rauha ja vapaus tehdä asioita omalla tyylillä. Kiuruvedellä ihmiset on vilpittömiä ja avuliaita, elämänrytmi kiireettömämpi ja asioiden hoitaminen mutkatonta.

Ilpo pitää arvossa Pohjois-Savon maaseudun lähiruokaa, lähellä olevaa luontoa ja edullisia kiinteistöjä. Kiuruvedeltä löytyy kaikki tarvittavat palvelut ja maaseutu halutaan säilyttää Kiuruvedellä elävänä. Todisteena siitä on esimerkiksi neljän lakkautusuhan alla olevan kyläkoulun säilyttäminen.

– Täällä on paljon hyvää. Tosin maalta on huomattavasti haastavampaa lähteä tekemään yksittäisiä keikkoja etenkin ulkomaille. Toki nyt pandemia-aikana ei keikkoja muutenkaan ole ollut tarjolla.

Elämän filosofia

Itsenäisesti toimivat musiikin yksityisyrittäjät ovat suht harvassa. Ilpo on hyvä esimerkki siitä että musiikkialalla itse tehty menestys on mahdollista, mutta se vaatii pitkäjänteistä työtä.

– Elämässä  tapahtuu paljon sellaista mihin ei voi vaikuttaa. Ajattelen, että on parempi pyrkiä keskittämään oma huomio ja energia niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Mitä tahansa tapahtuukin, voin aina vähintääkin valita oman suhtautumiseni ja reaktioni.

– Tulee mieleen lähes 2000 vuoden takainen vitsi, joka on lähtöisin Epiktetokselta. ”Minun täytyy kuolla. Jos sen aika on nyt – sitten kuolen. Mutta jos sen aika on myöhemmin, syön lounasta. Koska nyt on lounasaika. Ja huolehdin kuolemisesta myöhemmin.”

Ilpon vinkit musa-alasta kiinnostuneelle:
  1. Seuraa ja kehitä omia vahvuuksiasi.
  2. Täydellisyyden tavoittelu johtaa vaikeuksiin. Sen sijaan että keskittyisit tekemään jotain täydellistä, pyri aina tulemaan paremmaksi itse tekemisen prosessissa.
  3. Motivaatio ja inspiraatio eivät yleensä synny tyhjästä, vaan kasvavat tekemisen kautta. Niitä ei siis kannata jäädä odottelemaan.
  4. Kaikki tilaisuudet ja mahdollisuudet tulevat aina toisilta ihmisiltä. Tutustu siis aidosti ja aktiivisesti uusiin ihmisiin, vaikka se ei olisikaan sinulle helppoa tai luontaista.
Resound blogisivusto: https://gnresoundblog.com/
Youtube-kanava: https://www.youtube.com/resoundsound
Discografia: Discogs/Ilpo Kärkkäinen

Teksti: Sini Kivikoivu
Kuvat: Kansikuva ja 1. kuva Niko Puumalainen, muut kuvat Ilpo Kärkkäisen arkisto