NIMI: Kalle Siikanen
IKÄ: 31
KOTIPAIKKA: Kuopio
OMA FORMAATTI: Tapahtumanjärjestäjä / DJ

Kuopio ei ole ollut koskaan erityisen tunnettu maineestaan biletyskaupunkina, mutta meiltäkin löytyy oma skenensä seremoniallisen tamppauksen ja reivauksen harrastajille.

Tässä jutussa haastatellaan KONTRON perustajajäsentä ja yhtä Savon konemusapiirien seremoniamestareista, tapahtumanjärjestäjää ja DJ:tä, Kalle Siikasta.

Kalle Siikanen, artistinimeltään PuG, on syntyperäinen kuopiolainen, tapahtumanjärjestäjä ja DJ.

Kallen matka elektronisen musiikin skenessä alkoi kymmenisen vuotta sitten, jolloin hänen ystävänsä järjesti bileet paikallisella autiotalolla. Siellä soitettu musa kolahti mieheen välittömästi.

Ei mennyt kauaa, kun Kallea pyydettiin soittamaan bileisiin itsekin.

– Kaveri oli järjestämässä omia kekkereitään. Pari viikkoa sitä ennen lyötiin läppäri kouraan ja tokaistiin, että ”alappa reenata”. Tästä meni pari vuotta, niin perustimme muutaman ystävän kanssa K0NTROn. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Kuva: Niko Puumalainen

Konemusabileet ovat parhaimmillaan yhteisöllisiä ja rituaalinomaisia tapahtumia, joissa hyvä fiilis leviää liikkeen ja musiikin kautta. Kalle on samaa mieltä siitä, että parasta bileiden järkkäämisessä ja soittamisessa on päästä kuulemaan uutta musiikkia ja päästä tanssimaan.

Yhteisöllisyyden tunne skenessä on etenkin viime vuosina korostunut, soittohommissa kun pääsee näkemään aina paljon tuttuja.

– Tämä johtuu varmaan vanhemmiten muuten heikenneestä sosiaalisesta elämästä, Kalle heittää.

Vaikka musiikin soitolla ja bileiden järkkäämisellä ei lyödä leiviksi, sitä jatketaan muista syistä. Hyvästä palautteesta saatu fiilis on on jotain, mitä ei saa ostettua rahalla.

– Yksittäisistä keikoista parhaiten on jäänyt mieleen Passion Clubin pikkupuolella heitetty teknosetti pari vuotta sitten. Etelän vierailijoilta epäsuorasti saatu palaute bileistä oli niin huikeaa, että se painui mieleen.

Kuva: Henri Huikuri

”Itselle optimaalinen keikkaskenaario olisi semmoinen 150-300 ihmistä vetävä intiimi tila, missä äänet ja valot olisi kunnossa. Yksinkertainen on kaunista.”

Monen kuopiolaisen tavoin myös Kalle kokee kotikaupunkinsa hyvinä puolina lyhyet välimatkat, liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet ja kaupunkia ympäröivän, puhtaan luonnon.

Risuja kaupunki saa viimeisen kymmenen vuoden aikana yksipuolistuneesta kulttuuritarjonnasta ja alakulttuuritapahtumien köyhyydestä.

Silti paikallisessa alakulttuuriskenessä on muutaman vuoden aikana nähty uutta virkistymistä. Osa paikallisista milleniaaleista on ottanut ohjat omiin käsiinsä ja aktivoitunut tapahtumanjärjestämisessä itse.

Kontro, Voema, Kellari Ry ja Humu ovat muutamia esimerkkejä kuopiolaisista alakulttuuriryhmittymistä, jotka ovat kyllästyneet parempien aikojen odotteluun. Jos kotikaupungin mainstream-tarjonta ei miellytä, on ideoitava ja tehtävä muutokset niihin asioihin, joita haluaa mieluummin nähdä.

Niin tekivät myös Kalle ja kumppanit.

Kuva: Henri Huikuri
KONTRO on vuonna 2013 Kallen, Teemu Pietiläisen, Kalle Martikaisen, Riku Antikaisen ja Petteri Maukosen kanssa perustettu DJ-kollektiivi. Porukkaan kuuluu tänä päivänä yli 10 aktiivijäsentä.

– Alunperin idea oli yhdistää kahden bileporukan (Jueves Subterranea & Arktis Asylum) voimat ja alkaa järjestää tapahtumia yhden nimen alla sillä idealla, että listahitit pysyy kaukana.

Isompien bileiden järjestäminen vaatii monenlaista hääräystä ja suunnittelua.

– On tässä tullut kieli poskella todettua, että jos tapahtumanjärjestäminen olisi helppoa, kivaa ja tuottoisaa nii kaikkihan niitä silloin järjestäisivät. Kyllä tässä täytyy valo- ääni- ja esitystekniikasta olla tietämystä ja laitteetkin maksavat rahaa, Kalle toteaa.

– Hommat voi toki luovia Do it yourself-meiningillä alusta loppuun, mutta silloin tapahtuma myös näyttää siltä.

Kuva: Henri Huikuri

Paikallisen alakulttuuritoiminnan kasvattaminen ja ylläpito on hyödyksi kaiken ikäisille paikkakuntalaisille. On hyvä, ettei kaikki alakulttuuritoiminta ja -toimijat valu vain suurempien kaupunkeihin laareihin.

Myös KONTROn tulevaisuuden missioihin kuuluu oman toiminnan ja samalla koko Itä-Suomen konemusiikkiskenen tarjonnan kasvattaminen ja rikastaminen.

– Olen itsekin miettinyt muuttamista suurempaan kaupunkiin, mutta ei ole löytynyt haluja lähteä. Viihdyn Kuopiossa liian hyvin.

KONTRO fabossa
KONTROn nettikauppa

Teksti: Sini Kivikoivu
Kuvat: Niko Puumalainen, Henri Huikuri