Eeva Maria al-Khazaali on julkaissut kolme runokokoelmaa.

Hänen esikoisteoksensa Unelma julkaistiin vuonna 2009. Että näkisin siitä unia (ntamo) julkaistiin vuonna 2018.

Vast ikään julkaistu runokokoelma Paperi, haavoja (ntamo, 2020) käsittelee taiteilijaksi kasvamista sekä nuoren naisen asemaa, paikkaa ja identiteettiä vuosituhannen vaihteen alun taiteiden välisissä yhteisöissä.

– Taideyhteisöt ovat usein estabilisoituneita ja institutionalisoituneita. Nuoren runotytön tai -pojankin asema näissä yhteisössä on automaattisesti altavastaajan asema, Eeva Maria valaisee.

Oulussa asuvan Eeva Marian neljäs runokokoelma on tällä hetkellä työn alla, minkä lisäksi hän työstää omaa esikoiselokuvaa ja työskentelee kulttuurialalla.

Päämäärätietoisesti kohti taiteilijan ammattia

Kuopiosta kotoisin oleva Eeva Maria aloitti taiteilijaksi pyrkimisen varhain. Lapsuutensa aikana etenkin isoäiti kannusti Eeva Mariaa kohti kirjoittamista, lukemista ja kielellisyyttä. Marian lapsuuden kodista löytyi myös oma kirjastohuone, josta sai ammennettua lisää lukemista.

Tavoitteellisen kirjoittamisen jo vuonna 2003 aloittanut Eeva Maria päätti lähteä opiskelemaan taiteita ammatillisesti. Hän on opiskellut sanataidetta Oriveden opistolla sekä esittävää taidetta ja elokuvaa yliopistossa Iso-Britanniassa.

– En koskaan valmistunut yliopistosta taloudellisista syistä, eli olen akateeminen diletantti.

Runoilija kokee etenkin Oriveden Opiston sanataiteen opintojen itselleen hyödyllisiksi.

– Oriveden Opisto kirkasti kutsumukseni. Siellä sain paljon arvokasta palautetta ja intoa kirjoittaa.

Kuva: Tekla Vähärautio

Vuosien julkaisutauko opetti sinnikkyyttä ja taistelutahtoa

Eeva Maria yritti esikoisensa julkaisun jälkeen kirjoittaa useampiakin käsikirjoituksia. Ne eivät kuitenkaan lähteneet painoon, ja lopulta julkaisutauko ensimmäisen ja toisen runokokoelman välillä kesti 9 vuotta.

– Julkaisutauon aikana en puhunut siitä kenenkään kanssa, vaan luotin, että vielä oikea paikka julkaista löytyy, oikeat yhteistyökumppanit ja teksti ylittää taas julkaisukynnyksen. Se oli pitkä ja kivulias matka. Tuona aikana tein töitä ja opiskelin.

Kirjoittaminen on 34-vuotiaalle Eeva Marialle yksi elämän suurimmista rakkauksista, eikä sitä ilman osaa ollakaan.

– Tekstissä on aina intohimoni ja sydänvereni ja toivon, että se välittyy lukijoille. Luovuttaminen ei siis ole ollut vaikeina aikoina edes vaihtoehto.

Päivätyöt kulttuurialalla

Runoilijan elämä ei ole pelkkää kirjoittamista. Kevääseen saakka Eeva Maria tekee taiteellisen työn ja projektien ohella kolmea kulttuurialan palkkatyötä. Hän muun muassa valmentaa, sparraa, ohjaa ja avustaa muita taide- ja media-alalle pyrkiviä.

Eeva Maria on oppinut taide- ja media-alan kentältä esimerkiksi sen, että toimeentulon turvaamiseksi vaaditaan periksiantamattomuutta, päämäärätietoisuutta ja henkilökohtaisen osaamisen laajentamista omalla alalla.

– Myös työnhakuasiakirjojen on hyvä olla ajan tasalla. Ennakkoluulottomuus työtä hakiessa ja esimerkiksi teoshakujen yhteydessä on myös aina plussaa.

”Kirjoittamisessa parasta on se selvä olo, joka tulee kirjoittamisen jälkeen. Koen kirjoittamisen jälkitilan sellaisena, että asiat ovat paikallaan ja maailma järjestyksessä.” (Kuva: Eeva Marian arkisto)

”Mistä haaveilet Eeva Maria?”

– Haaveilen omasta työhuoneesta, mutta vasta sitten kun työtilanne antaa periksi sen verran, että ehtisin sitä todella käyttää. Taiteilija-apurahaa olen hakenut, mutten ole sitä vielä toistaiseksi saanut.

– Haluaisin saada myös oman esikoiselokuvani kiertämään kotimaisille elokuvafestivaaleille. Post-produktiovaiheessa oleva Tahdon sinut (I WANT YOU) on kahden kertojan narratiivi epäonnistuneesta rakkaudesta, jonka taustana on heidän avioliiton ulkopuolinen suhteensa. Elokuva perustuu kahdelle kertojanäänelle, jotka kuvaavat suhdetta toisiinsa kuvan yli kulkevan dialogin aikana.

”Mitä vinkkejä sinulla on antaa kirjoittajaksi haluaville?”

Älä luovuta. Kirjan saattaminen ensimmäisistä luonnoksista varsinaiseksi kokoelmaksi voi viedä parikin vuotta. On tärkeää muistaa, että prosessiin kuuluu monia eri vaiheita. Valmista ei tule sormia napsauttamalla tai yhdessä yössä.

Kannattaa kehittää itseään kirjoittamalla erilaisia tekstejä. Eri tekstityypeillä on omat lainalaisuutensa, joita opettelemalla laajentaa repertuaariaan. Hae teksteille palautetta ateljeekriitikoilta tai arvostelupalveluista, ja tarjoa sitkeästi alan lehdille tekstejä julkaistavaksi.

Alalla on hyvä kerätä esiintymiskokemusta ja käydä kursseilla sekä koulutuksissa. On tärkeää myös lukea ja paljon. Kirjallisen kaanonin merkkiteokset on hyvä tuntea ja nykykirjallisuuden kenttää kannattaa aina seurata.

Eeva Maria al-Khazaalin Instagram-sivu
Elokuva Haluan sinut (I Want You) Instagramissa

Kirjakustantamo Ntamon verkkosivut

Teksti: Sini Kivikoivu
Kuvat: Eeva Marian arkisto