Nimi: Niko Puumalainen
Kotikaupunki: Kuopio
Ammatti: Valokuvaaja

NIKO PUUMALAINEN on Kuopiosta käsin työskentelevä freelancer-valokuvaaja. Hän on työskennellyt omalla toiminimellään vuodesta 2014 saakka.

Valokuvausala koki 2000-luvulla digitalisaation ja nettikuvapankkien myötä vakavahkon valokuva-inflaation. Moni valokuvauksen ammattilainen lopetti työnsä yksinkertaisesti liian kuvatarjonnan myötä. Niko näkee omantilanteensa onnekkaaksi. Hän pystyy elättämään itsensä kuvaamisella ja töitä on riittänyt.

– Vaikka ala muuttuu kaiken aikaa ja uusia haasteita tulee koko ajan, uskon, että omalla tekemisellä ja kädenjäljellä pystyy vaikuttamaan omaan työtilanteeseen.

Puumalainen tekee asiakastöinä muun muassa muotokuvia ja promokuvia. Hinnat ovat tapauskohtaisia riippuen esimerkiksi bändin toiveista, mutta tavalliset promokuvaukset lähtee parista sadasta eurosta. Perinteiset muotokuvat ihmisistä maksavat tilaajalle 150 euroa.

– Mieluisimmat kuvausprojektit ovat sellaisia, joissa kuvat ja kuvaustilanteet voivat mahdollisesti tuoda jotain positiivista kuvattavan ihmisen elämään. Mielenkiintoisimpia kuvauksia ovat juuri ne, joissa kuvausaihe on asiakkaalle itselleen merkityksellinen.

Valokuvaus voi olla poliittista, tai jopa tehokas kansalaisaktivismin muoto. Jos Puumalainen pystyisi lähtemään minne tahansa kameransa kanssa, hän suuntaisi konfliktialueille Syyriaan kuvaamaan pakolaisleirejä ja niihin liittyviä ilmiöitä. Hiljattain Puumalainen alkoi kuvaamaan erään ystävänsä kamppailua syöpää vastaan hänen omasta pyynnöstään. Syöpä todettiin hänellä melko vastikään.

– Haluaisin saada kuvillani aikaan jotain hyvää, ihan vaikka että ihmiset saavat lisää tietoa vaikeistakin aiheista, ja ehkä siten omalla tahollaan tekevät jotain asian hyväksi.

-Tykkään kuvieni myötä tuoda esille erilaisia maailman epäkohtia, ja herättää samalla ihmisiä ajattelemaan asioita, joita he eivät ehkä muuten tulisi ajatelleeksi.

Valokuvaus on ollut pitkään isossa roolissa Nikon elämässä niin vapaa-ajalla kuin työelämässä. Puumalainen kertoo näkevänsä maailman valokuvina, ja kuvauskohteita tulee esille koko ajan lisää.

-Haaveilen tulevaisuudessa siitä, että voisin elää sellaisen hyvän ja tasapainoisen elämän, jolla olisi jokin positiivinen jälki tässä maailmassa, Niko vastaa, kun kysyn, mistä hän haaveilee.

Sitä toivomme toivottavasti ihan jokainen. 

Nikon Nettisivut: www.nikopuumalainen.fi
Yhteydenottopyyntö valokuvausta varten: photopuumalainen@gmail.com

TEKSTI: Sini Kivikoivu
KUVAT: Niko Puumalainen (Kuvan 2, jossa Niko itse, on kuvannut Petri Damsten.)