Aura Niskanen ja Vilma Partanen, Kuopion Ilmastonuoret
Kotipaikka Kuopio
Teksti ja kuvat: J. Kuikka

Kuopion ilmastonuoret ovat tuttu näky Kuopion kaupungintalon edessä. Aiemmin he kokoontuivat siinä lähes joka perjantai, mutta nykyisin he keskittyvät suurempien lakkojen ja mielenosoitusten järjestämiseen. Sosiaalisessa mediassa he ovat saaneet paljon kiitosta mutta toisaalta myös kritiikkiä aikuisilta, joiden käyttäytymisessä olisi vielä parantamisen varaa. Onneksi nuorissa on tulevaisuus. 

K: Keitä te olette ja miten päädyitte ilmastonuoriksi?

Aura: Olen Aura Niskanen, 18-vuotias lukiolainen. Minua ovat aina kiinnostaneet ympäristöasiat ja toisaalta myös vaikuttaminen yhteiskunnallisiin asioihin. Haluan yksinkertaisesti vaikuttaa ilmastoasioihin muutenkin kuin vain konkreettisten tekojen kautta. Tein jo ennen aktivismia paljon konkreettisia asioita ilmaston hyväksi, mutta ne alkoivat tuntua riittämättömiltä. Tajusin, että nyt tarvitaan laaja-alaista vaikuttamista, eikä vain yksilöiden ilmastotekoja. Aloitin lakkojen pitämisen ensimmäisenä Kuopiossa keväällä 2019 ja keräsin mukaan kavereita sosiaalisessa mediassa. Syksyllä alettiin keräämään pysyvämpää joukkoa, ja niin meistä tuli pitkän pohdinnan jälkeen ilmastonuoria! 

Vilma: Olen Vilma Partanen ja käyn nyt lukion toista vuotta. Olen jo pitkään ollut huolissani ilmastoasioista ja halusin toimia niiden puolesta. Aloitin vain simppelillä kierrätyksellä sekä kulutuksen huomattavalla vähennyksellä tajutessani asian vakavuuden ja laajuuden. Ymmärsin, että jo yksilön tekemät muutokset omaan elämäntapaansa auttavat, mutta halusin tehdä enemmän ja lähteä vaikuttamaan, joten lähdin keväällä mukaan lakkoilemaan ilmaston puolesta. Sitten syksyn ensimmäisen lakon jälkeen lähdin mukaan ilmastonuoriin. On ihanaa löytää ihmisiä jotka haluavat myös vaikuttaa tärkeän asian puolesta!

K: Miltä teistä tuntui mennä ensimmäisen kerran osoittamaan mieltä kaupungintalon eteen? Pelottiko teitä?

Aura: Keväällä olin itse niin täynnä intoa, ettei oikeastaan pelottanut. Olin vain tosi innoissani siitä, että vihdoin saadaan Kuopioonkin ilmastolakko. Vasta myöhemmin kuuli ihmisten reaktioita. Ei pelota kun ollaan porukassa ja jaetaan kaikkia asiaan kuuluvia tunteita. 

Vilma:  Ekan kerran ei pelottanut mennä osoittamaan mieltä, koska porukkaa oli todella paljon. Joukossa on voimaa! Myöhemmillä kerroilla ei ole varsinaisesti pelottanut, mutta onhan se jännää nähdä ympärillä olevien ihmisten reaktiot varsinkin jos kaupungintalon edessä meitä on vain muutama.

K: Jostain syystä erityisesti keski-ikäisiä tyyppejä ärsyttää tosi paljon teidän toiminta. Mistä luulette sen johtuvan ja mitä vastaisitte näille henkilöille?

Aura: Uskon, että monia pelottaa muutos ja se, että uskallamme sanoa vastaan. Ilmastonmuutos on totta kai vakava asia, ja uhkaa tavalla tai toisella sitä elämäntapaa, johon olemme tottuneet. On surullista, että aikuiset ihmiset purkavat patoutuneita tunteitaan nuoriin ihmisiin vihalla. Toivon, että ihmiset löytävät omia keinoja vaikuttaa asioihin. Toivon, että ihmiset osaavat kysyä itseltään: miksi reagoin asiaan näin vahvasti/olenko toiminut väärin? Olen valmis keskustelemaan ihmisten kanssa ilmastokriisin eri aspekteista, mutta lynkkaaminen tai haukkuminen eivät kuulu keskustelukulttuuriin. 

Vilma: Koen, että osa keski-ikäisistä saattaa olla jumissa vanhoissa ajatusmalleissaan ja he eivät halua muutosta. Ehkä osa on myös sitä vastaan, että nuorempi sukupolvi, mahdollisesti heidän lapsensa vaativat muutosta myös heiltä. On ikävää, että monet aikuiset lyttäävät nuorten mielipiteitä sekä haukkuvat meitä ja toivon, että mahdollinen vastustus meidän toimintaamme vastaan ilmaistaisiin asiallisesti, eikä sosiaalisessa mediassa alentavasti kommentoimalla.

Vilma Partanen (vasemmalla) ja Aura Niskanen ovat nuoresta iästä huolimatta kovaksi keitettyjä ilmastoaktivisteja.

K: Kun lukee varsinkin lehtien kommenttiosioita, niin siellä on välillä aika ilkeääkin tekstiä ilmastonuorista. Miten te suhtaudutte kaikkeen negatiiviseen kritiikkiin? Onko teillä jotain tapoja, miten pärjätä niiden kanssa?

Aura: Olisi tyhmää sanoa, etteivät negatiiviset kommentit vaikuttaisi. Totta kai ne vaikuttavat minuun. Olen ottanut sellaisen asenteen, että kaikkia kommentteja ei tarvitse lukea ja on ihan ok suojella itseään. Totta kai on hyvä toisaalta tietää, että mikä meidän toiminnassa erityisesti kyrsii, että voidaan sitten kehittää toimintaa esimerkiksi monipuolisemmaksi. Jutellaan myös tosi paljon meidän fiiliksistä ja koitetaan pitää huolta toisistamme. 

Vilma: Negatiiviset kommentit totta kai vaikuttavat, mutta ajattelen että niitä ei todellakaan ole pakko lukea. Muille niistä puhuminen sekä keskenään ajatusten jakaminen on todella hyvä tapa käsitellä näitä kommentteja ja kehittää omaa suhtautumista niitä kohtaan.

K: Mennäänpä sitten Kuopioon. Tehän osoitatte mieltä yleensä kaupungintalon edessä. Mitä mieltä te olette Kuopion kaupungin toimista ilmastonmuutoksen ehkäisyksi? 

Aura: Mielestäni Kuopion kaupunki ei tee tarpeeksi. On myös epäreilua, että monet Kuopion tavoitteet ovat ristiriidassa toimien kanssa. Esimerkiksi Finnpulp on täysin ristiriidassa Kuopion ilmastotavoitteiden kanssa. Puhutaan paljon, mutta tehdään vähän, vaikka ideoita on vaikka kuinka paljon. 

Vilma:  Mielestäni Kuopion kaupungin ilmastotavoitteet ovat menossa oikeaan suuntaan, mutta niin kuin Aura sanoi, monet niistä ovat ristiriidassa itse kaupungin toimien kanssa. On hyvä, että ollaan toivottavasti menossa oikeaan suuntaan, mutta paljon työtä on vielä tehtävänä.

K: Koska Bad Pablo on ilmeisesti kulttu
urilehti, niin ehkä minunkin pitäisi kysyä jotain kulttuurista. Onko Kuopiossa tällä hetkellä mitään kuumia bändejä, taiteilijoita tai muuta mitä voisitte suositella?

Aura: Olen itse taidelukiossa, joten taide on läsnä jokapäiväisessä elämässäni. Mielestäni kulttuuri on myös tärkeä keino yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Taiteella voidaan saada muutosta aikaan. Itse olen nauttinut kovasti koulumme esityksistä ja tapahtumista, ja myös mahdollisuuksista luoda taidetta itse. Jos tapahtumia suosittelisin niin ainakin Anti-Festival ja Kellarifest on must-go.
Haluan kyllä nyt erityisesti nostaa esille nuoria tyyppejä, jotka tekee upeita juttuja. Suosittelen kaikkia aikuisia rohkeasti menemään vaikkapa lähikoulun esityksiin, oli sitten kyse tanssista, musiikista tai teatterista. Yleensä nuoret osaa tuoda esiin tosi hyvin taiteessaan monia yhteiskunnallisia ongelmia. Aikuisille se on kurkistusikkuna nuorten elämään. 

Vilma:  Itse olen tosi paljon pitänyt näytelmistä joita olen käynyt katsomassa niin kaupunginteatterilla ja myös nuorten omia esityksiä. Taitoa löytyy vaikka mistä ympäri Kuopiota.

K: Entä mitkä on teidän lempipaikat Kuopiossa?

Aura: Keskustasta voisin suositella Ramin konditoriaa. Siellä on paljon tilaa, ja kiva henkilökunta. Toisaalta rakastan kyllä Kuopion kaupunginkirjastoa. Eniten kyllä vietän varmaan koulussa, joten on sekin varmaan lempipaikka. Toisaalta myös koti, en kyllä osaa päättää. Jos joku luontopaikka pitäisi sanoa Kuopiossa niin sanoisin että Pilpan maja. 

Vilma:  Yksi lempipaikoistani on kyllä perinteinen Puijo. Se on mahtava lenkkeily- tai ihan vain rentoutumis- ja rauhoittumispaikka luonnon helmassa monipuolisilla reiteillä. Tykkään myös käydä kesäisin Valkeisenlammen ruusutarhassa.

Ilmastonuoret ovat värittäneet vuoden aikana Kuopion katukuvaa. He ovat myös tehneet muun muassa kuntalaisaloitteen sellutehdas Finnpulpista.
 K: Miten Kuopioon saataisiin lisää eloa?

Aura: Mielestäni Kuopioon saataisiin lisää eloa, kun annettaisiin erilaisille ihmisille enemmän mahdollisuuksia, esimerkiksi nuoret voisivat olla päätöksenteossa vahvemmin mukana. Toisaalta myös erilaiset vähemmistöt tarvitsevat tukea. Mielestäni Kuopio voisi myös panostaa enemmän kulttuuripalveluihin.  Mielestäni Kuopion täytyy siirtyä tuumasta toimeen! 

Vilma: Kuopio kaipaisi enemmän yhtenäisyyttä erilaisten ihmisten välille. Esimerkiksi jotain yhteistä tekemistä tai jonkinlaista yhtenäisyyttä nuorten, aikuisten sekä vanhustenkin välille kaivattaisiin, jotta saataisiin lisää eloa Kuopioon.

K: Olisiko teillä antaa mitään vinkkejä ihmisille, jotka haluaisivat järjestää mielenosoituksia tai vaikka kulttuuritapahtumia?

Aura: Kannattaa olla avoin ja lähteä rohkeasti kyselemään erilaisia ihmisiä mukaan. Siitä on helppo lähteä järjestämään, sen jälkeen vaan jakaa tehtäviä eri ihmisten kesken. Täytyy vain olla intoa ja rohkeutta, ja hyviä ystäviä. 

Vilma:  Kannattaa kerätä kavereita mukaan ja muistaa, että asiat leviävät yllättävän nopeasti ja laajalle somen välityksellä. Joskus osallistujia saattaa löytyä yllättävistäkin paikoista, kun sanan vaan saa leviämään.

K: Mitä someja te käytätte tapahtumien mainostamiseen? Entä mitä mieltä olette Facebookista?

Aura: Käytämme Instagramia (@kuopionilmastonuoret), Twitteriä (@kpo_ilmasto) ja Facebookia. Täytyy nyt olla ihan rehellinen ja sanoa, että Facebook on ihan vaan sen takia meillä käytössä että keski-ikäiset löytää paikalle. En ilman aktivismia edes käyttäisi sovellusta. Okei ja no, on siellä ihan hyvä laittaa tiedotteita ja toisaalta uutiset leviää nopeasti. Keskustelua syntyy tiuhaan tahtiin ja saadaan näkyvyyttä, mutta se tarkoittaa myös sitä että saa paljon vihaa niskaansa. Vähän ihmetyttää ihmisten käyttäytyminen siellä. 

K: Onko ilmastonuorille jokin ikäraja ja miten teidän toimintaan voi osallistua tai tukea sitä?

Aura: Tällä hetkellä ei ole mitään valittua ikärajaa, vaikka nuorista me koostummekin. Osallistua voi esimerkiksi mielenilmauksiin ja lakkoihin. Järjestetään myös kylttipajoja. Tulevaisuudessa haluttaisiin madaltaa kynnystä osallistua toimintaamme tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja. Lakot eivät ole kaikille se tapa vaikuttaa. Esimerkiksi roskienkeruutalkoiden tai ilmastoaiheisen taidetapahtuman järjestäminen voisi olla hauskaa. Toisaalta meihin voi ottaa yhteyttä itsekin, jos on esimerkiksi tapahtumaidea. Tukea voi monella tapaa: totta kai osallistumalla, mutta myös positiiviset kommentit ja kannustukset ovat tervetulleita. Minusta on ollut ihanaa että Helsingissä on nyt Aktivismimummot-ryhmä. Jutellaan mielellään ja kaikki ovat kyllä tervetulleita mukaan vaikka ei marginaaliryhmään kuuluisikaan. 

Kuopion Ilmastonuoret facebookissa: https://www.facebook.com/kuopionilmastonuoret/
Kuopion Ilmastonuoret instagramissa: www.instagram/kuopionilmastonuoret