NIMI: Pauliina Karaiste
IKÄ: 30
KOTIPAIKKA: Kuopio, Rautalampi
OMA FORMAATTI: Kuvataide/kuosisuunnittelu

Pauliina Karaiste on Savonia-Ammattikorkeakoulusta valmistunut, kuopiolaislähtöinen muotoilija. Karaiste on työskennellyt opintojensa myötä kuosisuunnittelijana, suunnittellut painokangasmalleja Finlaysonin ja Carlsonin Creative Home-tuotemerkin tuotantoon, ja tehnyt sen lisäksi yhteistyötä Piirre Collectiven kanssa.
Karaiste on lisäksi suunnitellut ja toteuttanut Heini Saaren kanssa Julkulan nuorisotalolla yhteisötaideteos-työpajan. Yhteisöllisessä katutaidetyöpajassa käsiteltiin luontoyhteyttä ja sen siirtämistä kaupunkiympäristöön.
Työhuoneessa Kuopiossa heinkuussa 2019

Naturistiset teemat ja prosessityöskentely omaa intuitiota kuunnellen

Pauliina on piirtänyt koko ikänsä ja viimeisen neljän vuoden ajan hän on työstänyt kuvataidetta tavoitteellisesti. Teoksia luodessaan Karaiste pyrkii seuraamaan omaa intuitiotaan mahdollisimman rehellisesti.

Debyyttinäyttelyssään Mustemaalauksia Pauliinan teoksissa oli mukana siihen aikaan perheeseen ja vauva-aikaan liittyviä teemoja, kuten imetys ja raskaus. Ensimmäisessä näyttelyssään Pauliina käsitteli teoksissaan paljon naiseutta ja naisen kehoa.

– Keho on biologinen, hengittävä, alati muuttuva kokonaisuus, jota tulisi hoivata ja kunnioittaa, eikä tunkea väkisin mihinkään muottiin, Pauliina pohtii.

Beat, muste ja hiili paperille, 42 x 30 cm, 2019

Viimeisen vuoden ajan hän on inspiroitunut erityisesti luonnon elementeistä, kuten puiden oksien viivastoista, sekä jäkälien ja juurien muodoista. Karaiste vastaanottaa inspiraatiota paljon luonnon muotojen toistuvuudesta eri yhteyksissä. Maalatessa elementit yhdistyvät ihmisyyteen, ihmisenä olemiseen ja tunteisiin.

– Ammennan materiaalia töihini myös ihmisyyden synkistä puolista. Onhan ihmisyyskin ja synkkyys osa luontoa.

Pauliinan maalaukset syntyvät yleensä melko nopeasti ja intuitiivisesti, mutta ennen maalaamista on tehtävä myös tarvittava taustatyö. Uusia teoksiaan varten Pauliina muun muassa kuvaa kameralla luontoa, ja ottaa kuvista talteen näkymiä, viivoja ja muotoja. Muistin kautta eri elementit siirtyvät uusiin maalauksiin.

– Muste inspiroi minua välineenä edelleen, mutta olen avoin muullekkin. Kehittelen teknisiä tapoja musteella toteuttamiseen edelleen. Uusimmissa kokeilussani olen yhdistänyt murskattua kuivapastelliliitua musteella maalaamiseen. Nyt kutkuttelevat maanläheiset ruskean eri sävyt. Mielessä on myös tehdä erilaisia monotypiakokeiluja.

Echoes, muste paperille (lasi päällä), 21 x 30 cm, 2019

Äitiyden ja taiteilijan vaihtelevat roolit luovassa työskentelyssä

Pauliina perheineen on vastikään muuttanut uuteen kotiin maaseudulle. Nyt kaksivuotiaan Zaida-tyttären aloittaessa osa-aikaisen päivähoidon Pauliina on päässyt jälleen pitkästä aikaa työskentelemään taiteen parissa.

– Lapsenhoidon sivussa, vuoden alusta saakka olen suunnitellut toista näyttelyäni, ideoinut sekä tehnyt teosluonnoksia. Meillä on myös toisen aloittelevan taiteilijan, Satu Timosen, kanssa yhteisnäyttely suunnitteilla.

Pauliinan puoliso on tehnyt mainosgraafikon töitä aamusta iltaan viimeiset puoli vuotta, joten mahdollisuudet työskennellä taiteen parissa ovat rajoittuneet viikonloppuihin. Pauliina kertoo, että korona-aikana lapsenhoitoapua tai mahdollisuutta lastenhoitoon ei ole juuri ollut. Muutoin lastenhoitoapua on ollut saatavilla, mutta sitä on ollut hieman hankala ottaa vastaan hoivavietin ollessa niin voimakasta. Kiintymyssuhde pikkulapsiaikana äidin ja lapsen välillä on molemmin puolin tiivis.

-Olen saanut lastenhoitoapua puolisoni lisäksi omalta äidiltäni. En silti lähtisi uudestaan esimerkiksi tekemään ensimmäistä taidenäyttelyäni puolivuotiaan vauvan äitinä, varsinkaan jos vauva heräilee useasti öisin.

Pauliina korostaa sitä, että on täysin tapauskohtaista, millä tasolla lasten hoidon ja työskentelyn yhdistäminen kullakin onnistuu. Vauvasta tai pienestä taaperosta irtautuminen voi olla haastavaa varsinkin vielä imettäessä. Silti oman hyvinvoinnin kannalta Pauliinan mielestä on tärkeää keskittyä  myös omiin juttuihin.

– Todellakin äitien kannattaa harrastaa ja ottaa aikaa itselleen, on kyse sitten työskentelystä tai mistä tahansa. Sitten pitää antaa lapsi illalla puolison tai jonkun muun luotettavan henkilön hoivaan ja lähteä itse joogaan tai lenkille..

Omaa juttua luonnollisesti ja luontoa kunnioittaen

Laajemmasta elämän missiosta sekä arvoista puhuttaessa Pauliina on sitä mieltä, että jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä tässä maailmassa ja arvokasta näkemystä siitä, kuinka parantaa sitä. Omalta osaltaan Pauliina pyrkii koko ajan lähemmäksi luontoa.

– Tahdon olla luonnossa sekä tehdä luontoa kunnioittavia kulutusvalintoja, ylipäätään kuluttaa vain sen verran, kuin on tarpeellista. Myös pyrkimys itsensä sekä muiden ihmisten ja eläinten kohtelemiseen myötätunnon kautta on minulle tärkeää. Parannettavaa löytyy, mutta suunta on oikea.

Karaiste toteaa onnellisuutensa lisääntyneen maalle muuton myötä. Perheen uusi koti on metsän ympäröimä, lähistöllä asuu vain muutama naapuri. Taiteilija kokee hermostonsa saavan viimein kaivattua lepoa. Omat ajatukset kuulee paremmin, kun kaupungin hälyä ei enää ole.

– Stressitasoni on madaltunut huimasti. Luontoon on helppo mennä, kun  astuu vain ovesta ulos.

Kuvataiteensa ohella Pauliinalla on tulevaisuuden suunnitelmissa jatkaa kuosien suunnittelua freelancerina. Työajan hän on päättänyt jakaa kuosisuunnittelun ja kuvataiteen välillä 50/50.

Seuraavaan näyttelyyn hän on ideoinut teoksia suuremmassa mittakaavassa. Suunnitelmissa Karaisteella on ollut myös installaatiomaisten ripustustöiden tekeminen.

– Pyrin työllistämään itseäni kuvataiteella. Tarvitsen vain lisää työkokemusta, Karaiste toteaa määrätietoisesti.

Pauliinan taiteellista työtä voi seurata instagramissa tililtä @karaisteart. Sinne päivittyvät uusimmat luonnokset kesän mittaan ja siellä on  nähtävillä myös aiempia teoksia. Linkki  Pauliina Karaisteen instagram-profiiliin tässä.

Teksti: Sini Kivikoivu
Kuvat: Pauliina Karaiste