Nimi: Samu Kaivola
Ikä: 36

Syntymäkaupunki Lappeenranta, kotikaupunki Kuopio
Oma formaatti: digitaide, musiikki


Samu. Kerro meille tämänhetkisestä ilmaisumuodostasi. Mikä se on, ja kuinka olet siihen päätynyt?
Kuvani ovat tutkimusmatkoja, joissa seuraan erilaisia mieltymyksiäni ja senhetkisiä kiinnostuksen kohteitani. Ehkä siinä on mukana jotain eskapismia, pidän ylipäätään kauniista asioista. Ihmettelen itsekin omia töitäni, etenkin viime aikoina on tuntunut, että jonkinlainen tulppa on tämän kuvaprojektin kautta irronnut. Olen tehnyt parin kuukauden sisään noin tuhat kuvaa, joista olen julkaissut vain pari prosenttia. Muoto ja väri ovat inspiroineet minua todella paljon, ja olen kokenut instagramin mielenkiintoisena julkaisualustana.

Mitä erilaisia taideprojekteja sinulla on ollut vuosien varrella? Entä juuri nyt?
Olen tehnyt taidetta noin seitsemän vuotta. Vasta viimeisten vuosien aikana koen, että olen alkanut saada sen oman jutun käyntiin. Glitchimäisten kuvien lisäksi teen ”äänimaisemia”: temporaalisia äänimatkoja, jotka syntyvät improvisaationa looperin ja padien kautta. Äänimatkailun kanssa tuntuu että pääsen jonkinlaiseen transsiin, olen puhtaasti läsnä hetkessä, ”langennut loveen”. Ääni-installaatiot ovat jotain, mitä en tahdo enää yrittää toistaa tai jäljitellä, koska silloin niistä saattaisi hävitä pois jotain olennaista. Ne ovat hetken kestäviä juttuja, mutta kuvat laitan instagramiin.

Mitkä asiat ajavat sinua tekemään taidetta ja inspiroivat sinua?
Sitä on pakko tehdä, se on perustarve. Ilman taidetta asiat tuntuvat jotenkin yllätyksettömiltä. Taiteenteko on itsessään psykedeelistä, eikä siihen tarvita muuta, koska sen tekemisestä päihtyy itsessään. Selvinpäin tulee tehtyä parasta matskua.

Oletko koskaan opiskellut taidetta tai luovia aloja, ja jos niin mitä siitä opit?
Olen opiskellut äänituotantoa Outokummussa. En erityisemmin pidä siitä, mutta sieltä se leipä lopulta löytyy. Minulla on myös konsepti äänikylpylästä, johon olen saanut eräänlaisen starttirahoituksen, mutta se projekti on toistaiseksi talviteloilla ja -levossa, koska olen niin kiireinen, ja koska konseptin työstäminen on tuntunut hieman väkinäiseltä.

Pyritkö olemaan taiteessasi kantaaottava?
En. Se on samantekevää. En usko ”taideaktivismiin”.

Millaista palautetta olet saanut taiteestasi ja mitä merkitystä kritiikillä on sinulle?
Olen saanut hyvää palautetta, mutta palautteella ei sinänsä ole minulle merkitystä. Jätän antamatta sille merkityksen, muut näkevät siinä tietenkin asiat oman linssinsä läpi.

Kyseenalaistatko koskaan sitä, miksi teet taidetta? Kuinka pääset itse yli luovista blokeista tai kuivista kausista?
En kyseenalaista, en ainakaan liikaa. Taiteilijuus on mukava kupla, missä elää. Olen kyseenalaistanut paljon asioita, joihin ei olisi ehkä kannattanut kajota. Kaikkia kiviä ei tarvitse kääntää, tai saattaa joutua kadotukseen siitä pitkäksi aikaa. Asiat kulkee luontaisesti omissa sykleissään.

Mikä tai kuka on mielestäsi taiteilija?
Kaikista meistä löytyy taiteilija. Jotkut saa aikaan kauniimpaa, jotkut rujompaa ulosantia, mutta taidetta se on yhtä kaikki.

Onko sinulla esikuvia? Kenen töitä sinä arvostat?
Arvostan heitä, jotka kykenevät elämään elämäänsä romanttisen rönsyilevästi. Arvostan sellaisia ihmisiä, jotka uskaltavat vetää isoja linjoja ja vievät asioita pitkälle.

Onko sinulla alter-egoa? Kuka hän on, ja kuinka hän on syntynyt?
Samu Kaivola, syntynyt 1982. Edelleen tutustuminen käynnissä.

Oletko onnellinen? Mitkä asiat tekevät sinusta onnellisen?
Onnellisuus on elämänhallinnan tuloksena tullut hyvä olo. Ystävien tapaaminen, oma perhe, musiikin tekeminen, hyvin syöminen ja uiminen tuottavat kaikki hyvää oloa.

Oletko kärsinyt mielenterveysongelmista, ja voiko taide toimia mielestäsi jonkinlaisena terapiamuotona?
Itselleen se on toiminut eskapismin kautta, kun on tuntunut siltä, että elämässä ei ole ollut muuta järkeä. Hulluudet menevät ohi sitä kautta. Nuorempana tein paljon sitä, että purin vain hammasta, ja se ilmeni passiivis-agressiivisuutena. Luova puoli, mikä on tullut näin vanhempana, toimii venttiilinä, jotta asiat sisällä eivät menisi enempää solmuun.

Millaiset arvot sinulla on?
Vaaleissa aion äänestää piraattipuoluetta arvojen ja läpinäkyvyyden takia. Pitäisi ehkä kuitenkin äänestää vihreitä, että sieltä pääsisi joku todennäköisemmin eduskuntaan. On harmi että demokratia ei tule tapahtumaan oikeasti tällä nykyisellä järjestelmällä.

Oletko henkinen ihminen? Millainen elämänkatsomus sinulla on?
Olen henkinen olento. Elämänkatsomus on omasta persereiästä ulospäin.

Mitä mieltä olet ilmastonmuutoksesta?
Talvet on tulleet myöhemmin kuin ennen, ja kevään kanssa sama  homma. Joskus pienenä poikana  syntymäpäivieni aikaan lokakuussa oli yleensä jo lumet maassa. Mutta toisaalta, maapallolla, Auringolla ja maailmalla on omat syklinsä. 99-prosenttisesti uskoisin tiedemiehiä, heitä kannattaisi kuunnella mielestäni tässä asiassa.

Millaisista asioista haaveilet?
Olen synnynnäinen haaveilija. Koulussa tuijottelin aina tunnit pitkät ulos ikkunoista ja sain opettajilta huutia. Tällä hetkellä haaveilen naisista. Se on selkeä kevään merkki!

Kuinka tärkeää sinulle on se, että ympärilläsi ja lähipiirissäsi on luovia ihmisiä? Onko sinulla luova kumppani?
Se on minulle todella tärkeää. Luovat ihmiset ovat enemmän sellaisia samalla, tai eriskummallisella tavalla läsnä olevia ihmisiä.
Onko kysymys monogaminen? Kyllä, tyttäreni äiti on erittäin luova ja on mukana elämässäni, ja olen siitä kiitollinen.

Millainen yhteisöllinen merkitys taiteella on sinulle? Työskenteletkö mieluummin yksin vai yhdessä, tai kiinnostaisiko sinua liittyä johonkin taidekollektiiviin?
Yhdessä tekeminen hirvittää, mutta se on myös omalla tavallaan siistiä. Musiikkia tehtäessä saa toisaalta mennä ja tulla tietoisuudessaan kuin huvittaa, kadota johonkin luuppiin ja tulla sieltä ulos, ja huomata ettei olekaan yksin huoneessa.

Mainitse viimeisin teos (levy, kappale, elokuva, maalaus tms.) ja asia, johon sinulla on viime aikoina ollut pieni pakkomielle.
Naisen vartalo on inspiroinut minua viime aikoina paljon. Olen kuvannut naisvartaloita ja antanut kuvat malleille lahjaksi. Ihmisruumis on temppeli. Kuinka sielu asuttaa ruumiin temppeliä määrittelee sen kauneuden.

Millä tavoin taide mielestäsi voi muuttaa maailmaa? Millä tavoin sinä tahtoisit muuttaa maailmaa?
Pelkästään se, että joku saa jotain positiivista katsomalla taidettani pari kolme sekuntia, muuntaa miinuksen plussaksi. Siinä se alkemia tapahtuu.

Mikä teos sinua on viimeksi puhutellut?
Ihmisvartalot.

Muuttaisitko jotakin Kuopion taiteentekomahdollisuuksissa tai kulttuuritarjonnassa? Voisitko vertailla koti- ja syntymäkaupunkiesi mielentiloja keskenään?
En muuttaisi mitään. Pitää ilmeisesti olla kurjaa ja tylsää, että kaupungin kulttuuriin voisi syntyä jotain uutta mielenkiintoista pöhinää. Kuopionkokoisessa kaupungissa on uuden taideskenen syntymisen mahdollisuus ja koko ajan uutta ruohonjuuritason liikehdintää, minkä erottaa paremmin, kuin jossain suuressa kaupungissa, missä meininki on jo urautunut ja kaikki on yhtä suurta massaa.

Lopuksi: Anna neuvoja ja rohkaisua sellaiselle henkilölle, joka on tehnyt taidetta itsekseen mutta ei ole jostain syystä vielä rohjennut julkaista sitä.
Kehottaisin henkilöä paljastamaan muille itseään ja omia halujaan. Siinäpä se.

Samun psykedeelisiä taideteoksia on tutkittavissa osoitteessa: https://www.instagram.com/samukosamu/

Teksti: Bad Pablo
Kuvat: Samu Kaivola