Nimi: Ville M.
Ikä: 33
Syntymä- ja kotikaupunki: Kuopio
Oma formaatti: Kuvataide, musiikki

Ville. Kerro meille tämänhetkisestä ilmaisumuodostasi. Mikä se on, ja kuinka olet siihen päätynyt?
Maalaan ja teen musiikkia. Voisi varmaan sanoa, että taide valitsi minut, eikä päinvastoin.

Mitä erilaisia taideprojekteja sinulla on ollut vuosien varrella? Entä juuri nyt?
Haaveenani on joskus saada tehtyä oma albumi. Siitä on tullut vähän ikuisuusprojekti, koska ei ole sitä, tätä ja tuota, ja on esiintymiskammo. Ei ole oikein nyt muita projekteja.

Mitkä asiat ajavat sinua tekemään taidetta ja inspiroivat sinua?
Enemmänkin se on selviytymiskeino. Vitutuksen ja muun sellaisen purkua monesti. En tiedä mistä inspis tulee, joku voisi sanoa että jostain muualta, ”ylhäältä”, jos uskoo sellaiseen, ihminen on vain väline siinä välissä. Henkiolennoilla on aika sairas huumorintaju.

Pyritkö olemaan taiteessasi kantaaottava?
Enpä oikeastaan. En seuraa politiikkaa, tai muuta vastaavaa. On sitä tullut joskus sellaisiakin sanoituksia kirjoiteltua, mutta aika näyttää, mitä sitä suustaan vielä tulevaisuudessa päästää.

Oletko koskaan opiskellut taidetta tai luovia aloja, ja jos, niin mitä siitä opit?
Olen kyllä, yhden kuukauden verran taidekoulussa. Opin siitä sen, että koulu on aika helvetin tylsä paikka, ja siellä on ihan liikaa ihmisiä.

Millaista palautetta olet saanut ja mitä merkitystä kritiikillä sinulle on?
Enimmäkseen hyvää, välillä myös huonoa. Eipä sillä ole oikein minkäänlaista merkitystä, koska itse tuntee itsensä aina vähän liian huonoksi. Toki negatiivinen palaute voi toimia hyvänä bensiininä.

Kyseenalaistatko koskaan sitä, miksi teet taidetta? Kuinka pääset itse yli luovista blokeista tai kuivista kausista?
Jatkuvasti.. Yleensä ongelma on siinä, että ideoita on enemmän, kuin niitä ehtii ja jaksaa toteuttaa, mutta jos ei inspaa, niin sängyn pohjalla makaaminen ja kännykän räpeltäminen toimii minulle.

Mikä tai kuka on mielestäsi taiteilija?
Luova henkilö, jolla on ideoita, joka osaa ajatella luovasti ja toteuttaa niitä.

Onko sinulla esikuvia? Kenen töitä sinä arvostat?
Niitä on aika paljon, musiikissa eniten Kurt Cobain maalaamisessa Jackson Pollock.

Onko sinulla alter-egoa? Kuka hän on, ja kuinka hän on syntynyt?
On niitä muutamakin. Enpä kerro niiden nimiä, ehkä ne tulee julkisiksi joskus. Kai minussa asuu useampi persoona, ne on hyvä nimetä ja antaa niille tilaa, muuten nuppi leviää.

Oletko onnellinen? Mitkä asiat tekevät sinusta onnellisen?
Välillä olen. Ihan perusasiat, kuten ruoka, elokuvat, musiikki, youtube, hyvät ihmiset, onnistumiset, liikunta ja niin edelleen.

Oletko kärsinyt mielenterveysongelmista, ja voiko taide toimia mielestäsi jonkinlaisena terapiamuotona?
Olen. Itsellä ainakin toimii, sihen saa purettua tunteet, joita ei välttämättä osaa pukea sanoiksi. Se on terveellisempää kuin ihmisten puukottaminen.

Millaiset arvot sinulla on?
Erittäin hyvät.

Oletko henkinen ihminen? Millainen elämänkatsomus sinulla on?
Uskon joihinkin henkimaailman juttuihin, esimerkiksi Karmaan ja kohtaloon. Jos on hyvä muille, niin ei siitä ainakaan haittaa ole. Tosin ovatko mielenterveysongelmaiset sitten pahoja ihmisiä? Jumala on sadistinen runkkari, jos sellaiseen uskoo.

Mitä mieltä olet ilmastonmuutoksesta?
En oikein mitään, minulla on omiakin ongelmia.

Millaisista asioista haaveilet?
Onnellisuudesta, sisäisestä rauhasta, hyvästä tulevaisuudesta, haaveiden toteuttamisesta ja isoista, puolikypsistä possupihveistä.

Kuinka tärkeää sinulle on se, että ympärilläsi ja lähipiirissäsi on luovia ihmisiä?
Onhan se mukavampaa kuin umpiluupäiden keskellä olo.

Onko sinulla luova kumppani?
Ei ole kumppania. Paitsi mielikuvitus kaverit, jotka on oikein luovia ja välillä vähän pelottaviakin, mutta yleensä tullaan ihan hyvin toimeen.

Millainen yhteisöllinen merkitys taiteella on sinulle? Työskenteletkö mieluummin yksin vai yhdessä, tai kiinnostaisiko sinua liittyä johonkin taidekollektiiviin?
Yleensä teen yksin, mutta jos sopiva porukka löytyisi, niin miksi ei yhdessäkin.

Mainitse viimeisin teos (levy, kappale, elokuva, maalaus tms.) ja asia, johon sinulla on viime aikoina ollut pieni pakkomielle.
En nyt sanoisi pakkomielle, mutta jostain syystä kuolleet taiteilijat ovat mielenkiintoisempia ja mystisempiä, kuin elävät.

Millä tavoin taide mielestäsi voi muuttaa maailmaa? Millä tavoin sinä tahtoisit muuttaa maailmaa?
Taide antaa maailmaan värit. Ilman värejä täällä olisi aika Timo Soinin näköistä. Kuka sellaisessa haluaisi elää? Jos joku kokisi taiteeni koskettavana tai mielenkiintoisena ja antaisi siitä vielä rahaa, (minullakin on laskuja maksettavana), niin se muuttaisi ainakin minun oman maailmani, ja varmaan sitten sen toisenkin ihmisen.

Mikä teos sinua on viimeksi puhutellut?
Varmaankin viimeksi maalaamani taulu.

Muuttaisitko jotakin Kuopion taiteentekomahdollisuuksissa tai kulttuuritarjonnassa? Voisitko vertailla koti- ja syntymäkaupunkiesi mielentiloja keskenään?
Onhan Kuopiossa asiat paremmin, kuin esimerkiksi jossain Lieksassa. Treenikämppätilanne on tosin huono, ja rokkiklubeja voisi myös niitä olla enemmän.

Lopuksi: Anna neuvoja ja rohkaisua sellaiselle henkilölle, joka on tehnyt taidetta itsekseen mutta ei ole jostain syystä vielä rohjennut julkaista sitä.
Kyllä se siitä: kerran kirpaisee ja loppuelämän vituttaa. Eikun vaan nolaamaan itsensä julkisesti. Häpeä häviää, tekemättömät teot kaduttaa.

Jos kiinnostuit Villen teoksista, niitä on nähtävilä kisää web-osoitteessa https://www.instagram.com/luovakaaos/.

Teksti: Bad Pablo
Kuvat: Ville M.