Nimi ja ikä: Joni ”OG” Ikonen, 38 vuotta
Syntymä- ja kotikaupunki: Kuopio
Oma ilmaisumuoto: Äänitaide

TAUSTA LUOVAN TYÖN PARISSA

Joni. Kerro meille omasta ilmaisumuodostasi, sekä tarinastasi räpin parissa. Kuinka olet päätynyt tähän pisteeseen ja mitä sulle kuuluu?
Pähkinänkuoressa; sain kitistyä iskältä mun ensimmäisen kitaran 11-vuotiaana ja veljien kanssa ensimmäisen PC:n varmaan samoihin aikohin, jossa oli Fast Tracker II-niminen musanteko-ohjelma, jolla sitten jossain vaiheessa alko duunaa räppibiittejä. Ja tällä hetkellä mulle kuuluu oikein hyvää kiitos!

Olet räppäri, joka on tehnyt suht pitkän ja uskottavan uran kotimaisen räpin kentällä parin levyn ja useiden fiittien muodossa. Miksi juuri räp, mikä kyseisessä kulttuurissa viehättää?
Niin, miksi ei? Oonhan mä tehnyt paljon muutakin musiikkia kun vaan räppiä, mut aina jotain enemmän tai vähemmän anarkistista subkulttuuri-osastoohan nämä kaikki mun musamieltymykset ja projektit on aina ollu.

Onko OG Ikonen alter-egosi? Kuka hän on ja miksi hän on syntynyt?
Kyllä on. Hän on lähiöromanttinen epäonnensoturi vailla rakkautta. Hän syntyi pitämään minut järjissäni.

Oletko opiskellut musiikkia tai kulttuuria oppilaitoksissa? Kerro myös päivätyöstäsi tai siitä, kuinka tulet toimeen muusikkona taloudellisesti.
En oo varsinaisesti opiskellut musiikkia, ellei lasketa muutamia satunnaisia kitaratunteja teinivuosilta. Muusikkona silti toimin pääosin ja kyllähän se on hankalaa. Jos täysin ilman tukia ja sivutuloja haluis elättää itsensä näillä hommilla, niin sit pitäis olla myös koko ajan jotain uutta mitä tarjota. Uusia sinkkuja radiosoitossa ja keikkoja, joista sit kertyy Teosto-korvauksia. Mun tasolla olevan muusikon elämä on vähän tällasta katuhäsläykseen verrattavaa, saat vähän sieltä ja vähän tuolta. Ellet oo niin sanottu lista-artisti, joka pystyy kattamaan vuoden kulut kahdella kesäfestari-keikalla, niin se on tällasta graindausta… eikä kyllä voi silti valittaa.

Onko sinulla taiteellisia esikuvia? Millaisia ominaisuuksia sinun sankareillasi on?
Paljon on musiikillisia esikuvia kyllä. Heitä yhdistävät ominaisuudet kuten taito, autenttisuus ja impulsiivisuus.

ITSE TEKEMISESTÄ – KÄDET MULLASSA

Mikä on mielestäsi taiteilijuuden, luovuuden ja toimijuuden suhde tekemisessä? Mikä on taitelijan tai räppärin funktio tässä oudossa maailmassa? Koetko olevasi taiteilija? Tiedätkö, mikä ammattinimike sinulla on Työvoimatoimistossa?
En itseasiassa tiedä mikä on ammattinikkeeni työvoimatoimistossa. Taiteilija se ei ainakaan ole. Toimiminen on luovuutta parhaimmillaan, joka taas synnyttää taidetta. Räppäri tuottaa musiikkia eli luo taidetta, joten kyllä tällä perusteella minua voisi kutsua taiteilijaksi.

Kyseenalaistatko koskaan sitä, miksi teet musaa? Mihin johtopäätökseen yleensä päädyt?
En oikeestaan et MIKSI vaan et MITÄ musaa…ja päädyn aina samaan johtopäätökseen: teen tätä musaa juuri siksi, että haluan, ja se tuntuu oikealta.

Millaista palautetta olet saanut keikoiltasi? Onko esillä-olo ollut sinulle aina luontaista? Jos takana on paska keikka, miten olet (etenkin urasi alussa) tsempannut itseäsi jatkamaan?
Kaikenlaista palautetta on tullut vuosien varrella, sekä positiivista että välillä myös negatiivistakin, mutta lähes aina rakentavaa palautetta. Esillä olo ei ole mulle varmaan vieläkään täysin luontaista, mutta muistan et mulla ois aina ollu silti hirvee halu ja tarve olla silti aina esillä, haha. Huonot keikat auttaa pitämään jalat maassa ja opettaa arvostamaan onnistumisia. Sen mä tajusin jo melko aikasessa vaiheessa, joten mulla ei oo ollu liiemmin ongelmia epäonnistumisien kanssa.

Millä tavoin taide voi mielestäsi muuttaa maailmaa? Millä tavoin sinä tahtoisit muuttaa maailmaa?
Taide voi muuttaa maailmaa siten, että mitättömät yksilöt kuten sinä tai minä luo sitä. Siten.

Mitä mieltä olet naisten asemasta taiteen kentällä? Onko räppi mielestäsi sukupuolittunutta ja mistä se johtuu?
Jotkut mimmit joita itse oon kuullu viime aikoina on ollu tosi kovia…emmä jaksa lähteä edes analysoimaan sukupuolittumista. On paskoja räppäreitä ja hyviä räppäreitä. Se onksiel lökäreis rinkeli vai nakki on yks ja vitun mikkeli.

LET’S GET PERSONAL

Millaisista asioista sinä haaveilet? Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä?
Omasta hirsimökistä Lapista kosken varrelta.

Tunnetko ilmasto,- apokalypsi- tai ympäristöahdistusta, ja millä tavalla lievität sitä?
En tunne.

Mitä sinulle merkitsee sana ”onnellisuus”? Mitkä asiat tekevät sinusta onnellisen, tai ainakin saavat sinut hyvälle tuulelle?
Onnellisuus-sanassahan on kaikki mihin pyrkiä. Kuka ei haluaisi olla onnellinen? Tulen hyvin pienistä asioista onnelliseksi, kuten rauha ja rauhallisuus.  Oon aina hyvällä tuulella jos ei tartte hötkyillä ja on vatsa täynnä.

Mainitse viimeisin teos (levy, kappale, elokuva, maalaus tms.) tai asia, johon sinulla on viime aikoina ollut pieni (tai suuri) pakkomielle (ja miksi).
Lontoolaisen High Focus-levy-yhtiön artisteja tullu luukutettua. Suosittelen. Varmaan siksi että ne on tosi hyviä. Jes.

Voisitko vertailla nykyisen koti- ja syntymäkaupunkiesi kulttuurisia mielentiloja keskenään, sekä millaisia asioita sinulle on jäänyt haaviin näistä eri kaupungeista?
En jaksa. Asun Vantaalla.

Mikä on mielestäsi tärkeintä muistaa, jos haluaa menestyä luovalla alalla?
Mikään arvokas ei tuu itsestään tai helpolla.

Lopuksi: Anna neuvoja ja rohkaisua sellaiselle henkilölle, joka on tehnyt jotain taidetta tai vaikkapa musaa itsekseen, muttei ole jostain syystä vielä rohjennut julkaista sitä. Kerro mitä hän menettää, vai menettääkö mitään?
Tee mitä haluat. Jos ei oo valmis epäonnistumaan, ei ole myöskään valmis saavuttamaan mitään arvokasta.

Vapaa sana ja terkkuja kanssaihmisille:
Kaunista elämää kaikille!

OG Ikonen keikoilla: Askisto Underground 6.-7.7.2019 
OG Ikosen fb-sivut

 

Kuvat: Internet, Antti Pahkamäki
Teksti: Bad Pablo

(EDIT, 11.06.19)