Nimi: Anni Murtosaari
Ikä: 28
Kotipaikka: Vantaa
Oma formaatti: Esittäviä taiteita palveleva taide

ANNI MURTOSAARI on kuopiolaislähtöinen artesaani ja vaatemuotoilija, jonka yrityksen tilaustuotteisiin kuuluu pääasiassa kierrätysmateriaaleista tehtyjä vaatteita ja asusteita.
Tilaustuotteiden valmistamisen lisäksi Anni vuokraa, valmistaa, asentaa ja purkaa tapahtumien sisustuselementtejä ja tekee videotaidetta.

Suomessa on järjestetty reivejä jo ainakin kolmen vuosikymmenen ajan, eikä klubitus ole hiipumaan päin. Etenkin keskisuuret ja suuret konemusiikkiskenen tapahtumat työllistää useita eri kulttuurialojen toimijoita: soittajia, tapahtumapaikan koristelijoita eli dekottajia, valosuunnittelijoita ja lisäksi tapahtumissa mahdollisesti esiintyviä sirkus- tai performanssitaiteilijoita. 

Myös iso osa Annin asiakkaista on esiintyviä taiteilijoita. Visuaalinen estetiikka ja pukeutuminen on jotain mihin klubituksessa panostetaan ja mietitään tarkkaan.

Myski Mayhem 2019

Konemusiikkibileissä Anni arvostaa skenen ihmisiä, ja ylipäätään hyväksyvää sekä inspiroivaa ilmapiiriä. Jokaisella on lupa tampata tyylillään.

– Minulle itselleni mieluisin klubiestetiikka koostuu tarkkaan mietityistä elementeistä ja teemasta, Anni kertoo.

SUURI KAUPUNKI = SUUREMMAT RESURSSIT

Moni luovalle alalle hankkiutunut syntyperäinen kuopiolainen päätyy vaihtamaan maisemaa jossain vaiheessa suurempaan kaupunkiin, kuten Tampereelle, Jyväskylään tai Helsinkiin.

Niin teki myös Anni, ja valinta on mitä ilmeisimmin kantanut hedelmää. Pääkaupunkiseudulla saattaa olla bileitä useampi viikossa, kun Kuopiossa niitä on kerran kuussa tai harvemmin.

Kuva: Jussi Mankkinen

Etelä-Suomeen töiden ja nykyisen kumppanin perässä muuttanut Anni toteaa, että pääkaupunkiseudulla parasta ovat samanhenkiset ja luovat ihmiset sekä resurssien saatavuus.

Helsingissä asumisen etuna on myös se, että kulkuyhteydet tekevät ulkomaille matkustamisesta vaivattomampaa.

– Parasta Kuopiossa taas oli kotoisa tunnelma, lupsakat ihmiset ja rauhallisuus.

Voyage in Trance 2020
AJAN HENKI VAATII MUUNTAUTUMISKYKYÄ

Luovilla aloilla elanto on helpompaa ansaita, kun siihen käyttää monia eri väyliä. Toisaalta yrittäjyys on usein hyvin pirstaloitunutta, ja leivän tekemisessä täytyy olla kekseliäs.

Keväästä asti tapahtumia perunut koronavirus-epidemia on vaikuttanut kulttuurialan työntekijöihin tuloihin kovalla kädellä, eikä Anni ole poikkeus. Aiemmin koristelu- ja sisustuskeikoilla elantonsa saanut Anni elää tällä hetkellä tilaustöillä, rastojen tekemisellä ja videostreamtaiteella. 

– Tilanteeseen täytyy aina pystyä mukautumaan, jos mielii pysyä pinnalla. Olen keskittynyt viime aikoina videotaiteeseen ja ohjelmointiin. Uusia juttuja on hyvä opetella, ja tekniikka on kiinnostanut aina, Anni kertoo.

Kuva: Jukka Kohonen
LUOVA TUSKA JAETAAN KUMPPANIN KANSSA

Annin kumppani on myös luovan alan yrittäjä. Hän tekee DJ-keikkoja nimellä DJ Noizu ja toimii lisäksi yrittäjänä ja kampaaja-alalla. Pariskunta keikkailee ja tuottaa tapahtumia yhdessä. Molemminpuolinen ymmärrys luovaa työskentelyä ja yrittäjyyttä kohtaan helpottaa taiteilijoiden yhteistä arkea.

– Kärsimme luovasta tuskasta yhdessä. On hienoa elää ihmisen kanssa, joka ymmärtää mitä tämä kaikki on!

Vapaa-ajallaan artesaani liikkuu luonnossa, sienestää ja marjastaa ja pelaa pelejä, mutta yrittäjän arki pyörii tunnetusti aika lailla oman työn ympärillä.

– Yrittäjähän on 24/7 töissä… ei vaan, Anni vitsailee.  

Vai vitsaileeko?

Kuva, asu ja decot: Anni Murtosaari


Jatkossa Anni kertoo olevansa avoin
erilaisille projekteille ja tapahtumatuotannoille. Kalustoa löytyy moneen eri teemaan.

– Työskentelen yhteisissä työtiloissa Espoossa valo- & äänipuolen kollegani kanssa, joten käytännössä kaiken tapahtumakaluston saa samojen seinien sisältä. 

Eli eikun linkkiä Annille ja kiksukarvat silitykseen!

CONTACT ANNI MURTOSAARI__
Somessa @annimurtosaariart @voemandecotiimi decotiimi.blogspot.com & muilla alustoilla nicknamella Shiroicheri
Puolison projektit: @villivanilja & @djnoizu
Valot & ääni: @elektrikalliance https://cybersolutions.fi/
Kuvat: Annin arkisto (Kuvan ottajat mainittu otsikoissa)
Teksti: Sini Kivikoivu