Gájanas (tarkoittaen saameksi kaikua) on saamenkieliseen etno-progeen erikoistunut yhtye Pohjois-Suomesta. Bändin debyyttialbumi Čihkkojuvvon julkaistiin Saamelaisten kansallispäivänä 2021.

Julkaisu sisältää kahdeksan kappaletta ja sillä on pituutta noin 40 minuuttia. Albumin on julkaissut Bafes Factory.

Taitava trio, Nicholas Francett, Kevin Francett and Erkki Feodoroff, muodostaa vahvan pohjan Utsjoelta kotoisin olevan solisti Hildá Länsman laululle.

Muun muassa maailmanmusiikkia Sibelius-akatemiassa opiskellut solisti on tunnettu Gájanasin lisäksi myös muista saamenkielisistä musiikkikokoonpanoista.

Hildá ja hänen äitinsä muodostavat Solju-duon, joka kunnioittaa perinteistä saamelaiskulttuuria ja joikaamista, minkä lisäksi Hildá laulaa VILDÁ:ssa, joka on sekin ehtinyt niittää kansainvälistä suosiota.

Etnojuurille kumartavassa musiikissa on kuultavissa selkeitä Kingston Wall -viboja, mutta myös jazzmaista ja perinteisempää kotimaista progea huiluineen ja saksofoneineen.

Kaikki tämä sekoittuu uskomattoman kauniisti saamelaiseen musiikkiin ja joikuun (juoigan),  joka on erityisesti saamelaisten, mutta myös  Vienan karjalaisten proosalaulua.

Teoksen tunnelma kehittyy melko selvästikin alkupuolen joikaamisesta ja tietynlaisesta surusta – paikoin jopa toivottomuudesta – jazz-painotteiseen ilon ja helpotuksen tunteisiin levyn loppupuolelle tultaessa. Aivan kuin saapuisi pimeästä valoon, tai olisi todistamassa jonkinlaista synnytysprosessia.

Minulle tämä levy oli matka tunteiden skaalaan ja tunteiden kieleen. Onhan huomion arvoista, etten ymmärrä savolaisena saamenkieltä, enkä täten kappaleiden lyriikoita. Silti musiikki ja tunteet ovat universaaleja voimia, ja tästä bändistä löytyy rajat ylittävää energiaa potenssiin miljardi volttia.

Čihkkojuvvon on kaiken kaikkiaan upea levy ja hieno hatunnosto saamelaiskulttuurille.

Kuuntele levy Spotifysta:

Linkkejä:

Gájanas Facebookissa
Saamenpäivän kunniaksi – Sano Se Saameksi (Yle)

Teksti Sini Kivikoivu
Kuvat Bafe’s Factory ja bändin oma promokuva