Mustajoki on iskelmävaikutteista poprokkia soittava yhtye, joka on julkaissut aiemmin kaksi EP:tä (Korppi, 2016 ja Lento, 2017). Matkalaukkulauluja on yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto, ja se sisältää kahdeksan kappaletta.

Albumi alkaa melankolisella Suoturvetta-sinkulla, jossa on heti kuultavissa jonkinlaista sukupolvien erojen sekä kaupungista maalle -muuttamisen kaihoa. Levyn toinen sinkkubiisi Lähdetään on allekirjoittaneen suosikkikappale koko levyltä, meno biisillä on mukaansatempaavaa ja biisi on hyvin kirjoitettu.

Marjo Vornanen käsittelee kappaleissaan ihmiskohtaloita, kaupunkiahdistusta ja luontosuhdetta. Lähteminen tuntuu olevan vahva teema, ja kappaleet kuten Lapsi Kylmän Maan ja Estejuoksija edustavat juuri tätä antia. Levy on kuin matka, jossa ollaan jatkuvassa liikkeessä, matkalla paikasta A paikkaan B, paikan C:kin ollessa vielä jossain edessä päin.

Linja kuuluu läpi koko albumin: Matkalaukkulauluja-nimensä veroisesti tätä levyä olisikin mielestäni sopivaa kuunnella juuri niillä pitkillä automatkoilla – ohi taajamien, peltojen, hiekkateiden, lehmien, latojen ja bensa-asemien – kun olet matkalla jonnekin uuteen ja sisintäsi kalvaa se tietty odotuksen ja jännityksen tunne, jota ei voi aina erottaa pelosta.

Marjon vokaalit ovat tulkintavoimaisia ja herkkiä. Suuri bändi saa aikaan varman saundin ja Mikko Paanasen syntikkamelodiat tuovat biiseihin omanlaistaan särmää.

Bändiä on verrattu Lasten Hautausmaahan, enkä toisaalta ihmettele. Rokinräimeisistä ja menevistä biiseistä tulee mieleen perinteikkyydellään jopa syntikalla säestetty Viikate.

Suomessa ei ole tällä hetkellä kovin paljoa tämänkaltaisia, perinteistä saundia vaalivia, jopa iskelmävivahteisia rock-yhtyeitä, jotka ei progeile turhia ja yritä olla erikoisia. Ehkä tämä ei olekaan tämän hetken muodikkainta musiikkia, mutta ainakin tästä löytyy sellaista henkeä ja sielukkuutta, jota nykypäivän valtavirran minimalistinen, elektroninen ja jopa kyyninen pop ei kykene saavuttamaan.

Herkkää mutta vahvaa kamaa, Badis suosittelee.

Voit kuunnella albumin tästä:

Mustajoen levynjulkkarikeikka on 17.5. Kaivuri Pubissa, ja 18.5. bändi esiintyy myös Oulun Ykän Pubissa.
Bändin Facebook-sivut: https://www.facebook.com/mustajokiband/

Kuvat: Anu Rantonen, Mustajoki
Teksti: Bad Pablo