Tipamijo koostuu kuopiolaisesta Jussi Huttusesta (rummut), amerikkalaisesta räppäristä Antione Westbrookista, Lappeenrannasta kotoisin olevasta Eemeli Kontiosta (kitara), Tipamijosta/Bob Storysta (basso) ja amerikkalaisesta Dennis Wanebosta (vokaalit).

Albumin kitara,- rumpu- ja bassoäänitykset on tehty vuoden 2018 lopussa Kuopion Toivalassa sijaitsevalla Studio 33:lla. Westbrook ja Wanebo purkittivat vokaalit toisella mantereella, ja levyn vokaaliosuudet on tuottanut Bob Story. Kappaleiden sävellys- ja sovittamistyö on tehty suurilta osin internetin laajakaistoja hyödyntäen. Lopputulos on korkealentoinen sekoitus eri tyylisuuntia, joista erottuu parhaiten perinteinen psyke-rock ja agressiivinen räp.

Tipamijo – Who wants war?

Albumin ensimmäinen kappale Colors vie kuulijan progehtavien kitarointien kautta rentoon, mutta filosofiseen katurunoiluun. Räpäytys on vahvaa ja Westbrookilta piisaa ilmaisuvoimaa. Lyriikat eivät ole trenditietoista, mumblemaista löysäilyä. Kertsi-osuuksissa myös Wanebon ääni on miellyttävä, muttei tylsä. Levy onnistuu saamaan kuulijan huomion puolelleen.

Nimikkobiisi Who wants war? alkaa psykedeelisellä, jopa wallimaisella kohkauksella, joka etenee uhkaavaksi saarnaukseksi ja on varmasti levyn aggressiivisin biisi. Vikkeläsorminen ja tyylitajuinen, 24-vuotias Kontio on taitava ja eittämättä lupaava nuorukainen, joka on aiemmin soittanut jonkinlaisessa Kingston Wall- coverbändissä, ja sen kyllä kuulee. Myös Beach Boys- tyyliset biisit, kuten Bombs of Lasting Love tuottavat imelyydestään huolimatta hyviä viboja. Huttusen perkussiot ovat hunajaa korville: soitosta kuultaa läpi pitkän linjan kokemus.

Who wants war? on tehty sydämen ääntä kuunnellen, mutta se kuulostaa ajoittain hieman kaoottiselta. Onneksi levy on tuotettu ja miksattu taitavasti, jolloin musiikin eri kerrokset tulevat esille tasapainoisesti ja erottuvat kuulijan korvaan.

Tipamijon kaltainen musiikki kuvaa hyvin aikaamme, jossa rajat – maantieteelliset, tiedolliset, henkiset ja fyysiset – ovat alkaneet morfautua ja sulaa toisiinsa. Esimerkiksi Hot Summer -biisissä on miksattu ja leikelty sampleja niin, että ei välillä tiedä, missä ulottuvuudessa ollaan menossa. Meininki levyllä on kuitenkin positiivinen ja lättyä oli mukava kuunnella.

Tipamijon debyytin sanoma on selvä: ”We are all humans, we all have to share this earth / we’re sisters and brothers, we’re all equal, I love all people.” Levy on tehty rakkaudella ja on rakkaudenosoitus ihmiskuntaa kohtaan.

Peace-merkit, pitkät halaukset ja happohyökkäyksen sävyttämät nuotiolaulut vilkkuu silmissä, kun kuuntelee etenkin levyn viimeistä biisiä, häkellyttävän paljon alkuperäiseltä kuulostavaa Led Zeppelin-coveria Friendsiä.

Ihminen on rakastava eläin.

Tipamijon bandcamp: https://tipamijo.bandcamp.com/
Tipamijon Facebook: https://www.facebook.com/pg/tipamijo1/about/?ref=page_internal

TEKSTI: SINI KIKO
KUVAT: TIPAMIJO