Vulvarutto on Järvenpääläisen Ida Niemen uusi, elektro-akustinen projekti, jota on ollut tekemässä myös Tiisusta tuttu Henrik Illikainen.

Kaksikon ensimmäinen, helmikuun alussa julkaistu ”Ep 1” sisältää yhteensä neljä kappaletta.

Levyn sinkkubiisi, ”Tunge sun pääsi perseeseesi”, aloittaa levyn tarjoamalla täsmällisen neuvon maailmantuskan potemiseen. Kun kaikki on kulutettu, kaluttu ja surtu, eikä tee enää mieli jatkaa elämää: ”Vastaus siihen löytyy susta itsestäsi, jos vain luotat ja olet rohkea / Siis tunge jo pääsi perseeseesi, vain niin saatat suojautua tältä kaikelta.”

Sinkkuvideo katsottavissa Youtubesta:

Lasilattia maalailee abstraktia kuvaa, jota hallitsee putoamisen pelko. Tarinassa matkataan eräänlaiseen postmoderniin Liisa ihmemaassa -tarinaan, jossa maailma on epävarma ja pelottava paikka, eivätkä asiat ole enää useinkaan sitä,  miltä ne päällisin puolin näyttää.

Kappaleessa Luulin mutta luulin väärin kysytään, tietääkö kukaan lopulta, kuinka on viisasta elää. Me satutamme toisiamme jatkuvasti. Iihmisen typeryys on vakio eikä henkilövahingoilta tulla välttymään, teki niin tai näin.

Lopuksi mennään tanssilattialle vapauttamaan oma Raivosaatana. Valitettava totuus on se, että maailmanloppu on lähempänä kuin koskaan, syöt lounaaksi parhaimmillaan pelkkiä vihiksiä, ja vitutuksesta on tullut sinulle perusmielentila.  Viikonloppuna ei ole muita vaihtoehtoja kuin lähteä joraamaan ja vapauttaa viikon ajalta kertyneet angstinsa sinne. Kuulostaako tällainen elämä tutulta?

Ep 1 on unenomainen ja melankolinen kokonaisuus elektronista folkia. Idan laulu on järjettömän kaunista kuunneltavaa, siinä on luonnollista virtausta ja voimaa, kappaleiden sävellykset ovat omaperäisiä, eivätkä ne kuulosta oikeastaan miltään mitä oltaisiin jo aikaisemmin tehty.

Omaperäisyys on avain Niemen muussakin tuotannossa (Söpöt Luut ja Sorsajengi) ja Vulvarutto on hieno esimerkki siitä, että häpeilemättömästi oman tien kulkeminen kannattaa tälläkin kertaa.

Tiedoksi vain kaikille: Menestystä elämässä ei takaa Maybelline, vaan omaehtoinen tekeminen.

Levy kuunneltavissa täältä ja tästä:

Vulvaruton levynjulkkarikeikka 13.3. ravintola Tenhossa.
Tapahtumalinkki tässä.

Teksti: Bad Pablo