TANSSIKIELTO (2020)
OHJAUS: Antti Lahti
KÄSIKIRJOITUS JA KOREOGRAGIA: Antti Lahti ja työryhmä
PITUUS: 1h 35min, sisältää väliajan

Sisäasiainministeriön päätöksellä Suomesta kiellettiin tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa joulukuussa 1939. Sen pelättiin rappeuttavan moraalia, laskevan taistelutahtoa ja lisäävän päihteiden käyttöä. Tanssimista ei kuitenkaan voitu estää ja parhaat juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä.

Pimennettyjen ikkunoiden takana hikoiltiin musiikin pauhatessa, valmiina pakenemaan ikkunasta gramofoni kainalossa. Poliisilla oli tarvittaessa lupa turvautua voimakeinoihin. Historia tuntee kaksi tapausta, joissa luoti osui kuolettavasti pakenevaan tanssijaan.

Siis mitä? Onko Suomessa ollut todella tanssikielto?
Kertokaa ihmeessä lisää.

Kahden tanssiteatterin (Minimi ja Tsuumi) sekä Kuopion Kaupunginteatterin yhteisluomus Tanssikielto on vahva yhdistelmä sodan ajan kuvausta, tanssikiellon kanssa elämistä, ja toisaalta sen rajoituksista vapautumista.
Mitä tanssi ihmisessä herättää, ja miksi se on niin vaarallista?

Näytelmä on rajattu selvästi kahteen täysin eri aikakauteen, ja vahvasti esitysasultaan toisistaan taiteellisesti poikkeviin jaksoihin. Teoksen alkupuolella keskitytään perinteisen teatterin tyyliin vuoden 1939 tapahtumiin, jolloin tanssi oli kiellettyä. Kuten näytelmästäkin käy ilmi, koko Suomen kansaa koskenut tanssikielto on koominen idea. Miten ihmisiä voi estää nauttimasta elämästä? Miten estät ihmisiä ilmaisemaan itseään liikkeellä?

Kuitenkin se pisti miettimään myös suomalaisten ihmisten toiminnan- ja sanavapautta. Sodan aikana käytössä on olleet ilmeisen järeät kulttuuriset aseet hillitä ihmisten huvitteluviettejä, ja kansaa koskevat tanssi- ja huvituskiellot kestivät Suomessa yhteensä yhdeksän vuotta.

Väliajan jälkeen on modernin tanssin vuoro. Tätä päivää ja aikaa keskitytään kuvaamaan puhtaasti tanssitaiteen keinoin. Viesti menee perille: tanssi on liikettä, virtaa, elämää, sykettä, yhteistä rytmiä ja tarina, joka yhdistää meitä kaikkia. Jokaisella on oikeus tanssiin. Jokaisella on oikeus nautintoon

Symbolinen (ja oma suosikkipuoliskoni) osa näytelmästä oli kuin parhaimmissa teknoreiveissä. Kuin ja kuin, tätä on turha yrittää sanoin kuvailla, joten totean vain että jos diggailet tanssista sen syvemmässä mielessä, niin mene ihmeessä itse katsomaan.

Papukaijan merkit tanssijoille kuten Sari Harju, Mika Juusela ja Riikka Puumalainen, jotka saivat koko näyttämön loistamaan habituksellaan.

5/5.

Kuopion Kaupunginteatterin Esityskalenteri
Tanssikiellon esite
Teksti: Sini Kivikoivu
Kuvat: Kuopion Kaupunginteatteri