Esitys: Kesäkirja 
Dramatisointi: Pipsa Lonka
Sovitus ja ohjaus: Laura Jäntti
Lavastus ja pukusuunnittelu: Minna Välimäki
Kesto: 1h 30 min
Bad Pablo kävi katsomassa Tove Janssonin kirjaan perustuvan näytelmän Kesäkirja. Esitys on pohdiskeleva kuvaus hyvin vanhan ja hyvin nuoren ihmisen syksyn odotuksesta Suomenlahden saaristossa. 

Näytelmässä pieni tyttö Sofia viettää kesää saaressa isoäitinsä kanssa. Heitä ympäröivä luonto on siirtymässä hiljalleen kesästä syksyyn.
Roolihahmojen kesken pohditaan omaa näkemystä ja kokemusta liittyen aikaan ja muutokseen. Kahden eri sukupolven, hyvin vanhan ja hyvin nuoren ihmisen ystävyyttä, kuvaillaan kauniisti.

Kesäkirja pohjautuu Tove Janssonin omiin kokemuksiin. Tove kirjoitti romaanin sen jälkeen kun hänen oma äitinsä kuoli, ja teoksessa käsitellään selvästi eri ikäpolvien välisiä kokemuksia.
Kuinka vanha ja nuori ihminen kokee ajan eri tavoilla? Mitä kummatkin pitävät tärkeänä, ja kuinka paljon heillä on lopulta yhteistä?

Kesäkirjan sovitusta ei ole tehty katsojalle liian helpoksi purtavaksi. Maria-näyttämölle suunniteltu Kesäkirjan lavastus on hyvin moderni ja minimalistinen. Dialogiin täytyi keskittyä ajatuksella, koska lähinnä mentaalisella tasolla ilmenevät skenaariot vaihtuivat usein ja lavasteet olivat hyvin pelkistetyt.

Roolien vaihtaminen aika ajoin pääosan kahden näyttelijän (Seija Pitkänen ja Eeva-Kirsti Komulainen) kesken oli hauska lisämauste, mutta toi paikoin haasteita esityksen seuraamisen kannalta. Ajatus roolien keskenvaihdon takana onkin ehkä ollut se, kuinka samalla lailla rikas kokemusmaailma kummallakin – sekä vanhalla että nuorella ihmisellä – lopulta onkaan.

Kesäkirja on sopivan mittainen, filosofinen pohdinta ajan olemuksesta, vanhuudesta ja vuodenajan vaihtumisesta. Eksitentiaalisen pohdinnan väliin on mahdutettu kivasti myös huumoria: milloin etsitään yhdessä isomummon tekohampaita, ja milloin Sofia kokee mustasukkaisuutta mummon pilleripurkista. 

Lämpimät suositukset – näytelmä sopii hyvin syksyn odotukseen.

Ps. Koronasuositukset on toteutettu teatterissa asianmukaisesti. Katsomossa oli turvavälit ja yleisöä ohjattiin poistumaan niin, ettei lähtiessä tule ruuhkaa. Käsidesiä oli saatavilla riittävästi ja katsojilla oli suurimmalla osalla mukana omat kasvomaskinsa.
Tästä kiitokset teatterille!

KESÄKIRJAN esite
Kuopion Kaupunginteatterin esityskalenteri

Teksti: Sini Kivikoivu
Kuvat: Kuopion Kaupunginteatteri