Mors! Milja kirjoittaa tässä tällä kertaa.

Pablo ei päässyt tällä kertaa paikalle tapahtumaan ja hän pyysi minua tekemään juttua Punk Worldwar tourista.
Epäröin ensin ottaa juttua vastaan, olen todella huono kirjoittamaan musiikista mitään. Muutamien rohkeiden kavereiden suostuttelemana päätin koittaa onneani ja yrittää tehdä tästä coolin jutun.

Ensiksi voisin kertoa vähän itsestäni. Olet saattanut bongata minut keikoilta kamerani kanssa. Tykkään ottaa valokuvia bändeistä.
Olen pieni, blondi muija ja sekoan täysin tanssilattialla. Diggaan musiikista ja keikoilla käymisestä. Ja musiikin pitää olla mahdollisemman kovalla! Mikä on sen parempaa kuin musiikin rytmi, kun se tunkeutuu sydämeesi, mieleesi ja joka ikiseen soluusi kehossasi. Kaikki se hyvä mieli ja energia mitä musiikista saa, on niin taianomaista! Jees, mutta eipä siitä fiiliksestä sen enempää, jatketaan tarinaa!

Jeah, Punk! Punk ja punkrock ovat aina lähellä sydäntäni. Tutustuin nuoruudessani The Damnediin ja Sex Pistolsiin. Olen aina ollut hiljainen, nörttimäinen tyttö. Tunsin koulussa olevani ulkopuolinen ja jotenkin nämä bändit tekivät minuun syvän vaikutuksen. Tuli tosi vapauttava olo. Löysin oman yhteisön mihin haluaisin kuulua, ajattelin, ”Ei vittu, jos noi tyypit ovat tehneet tollaista musiikkia niin miksi en voisi minäkin?” Jees, en rupea tässä availemaan tarkemmin punkin aatteita mutta itselle punk oli nuoruuden pelastus, ilman punkkia en varmaan olisi tässä kirjoittamassa tätä tarinaa. Olisin varmaan delannut jonnekin ojan poskeen ajat sitten.

Mennään nyt sitten keikkailtaan.
Olen käynyt katsomassa keikkoja Kaivuri Pubissa aikaisemminkin ja siellä on yleensä aina oma fiiliksensä. Ennen keikkaa tuli kotona vähän fiilisteltyä, pieni väsymys meinasi jyrätä kroppaa ja mieltä mutta onneksi se tunne meni ohi. Helvetin kolmenkympin kriisi.

Klo 20.00 pintaan lähdin kiiruhtamaan bussipysäkille. Körryttelin bussilla keskustaan ja keskustassa vaihto toiseen bussiin, Kelloniemeen päin. Kuopion yllä tihkutteli vettä ja pientä ukkoskuuroakin oli. Hiki rupesi virtaamaan selkäpiitä pitkin vaikka en ollut vielä päässyt paikalle Kaivuri Pubiin. Hikinen ilta tiedossa, ajattelin.

Saavuin Kaivuri Pubiin vähän ennen klo 21.00 ja paikalla oli ihan kivasti porukkaa jo. Kävin tilaamassa lonkeron ja arvasin että soitot eivät varmaan ala ihan heti. Hengailin vähän aikaa ja sitten alkoi olla vuorossa illan ensimmäinen bändi. Lähdin valumaan lähemmäksi lavaa, istumaan jakkaralle.

NOBLE SPIRIT

Illan aloitti Kuopiolainen Noble Spirit, hardrock covereita soittava bändi. Alussa oli vähän pieniä teknillisiä ongelmia mutta ei se menoa haitannut. Yleisö lähti kivasti mukaan ja tanssilattialle saatiin porukkaa. Nämä herrat osasivat hurmata yleisönsä, soitto oli tiukkaa ja mukaansatempaavaa. Laulaja pahoitteli pientä flunssaa ettei ihan pääse laulamaan korkeimpiin kohtiin mutta tuskin kukaan siitä pahoittanut mieltään. Todella mahtavaa settiä kumminkin, diggasin todella paljon heidän versiostaan Ozzy Osbournen Mr. Crowleysta. Noble Spirit teki vaikutuksen minuun, voin suositella tätä kaikille, aivan mieletön live-meininki!

Noble Spirit

Ekan bändin setin jälkeen tuli väliin pientä fiilistelyä. Kamojen vaihtoa, ihmiset jatkoivat kiihkeää ja positiivista jutustelua. Kalja virtasi, kaikilla pientä hikeä pinnassa. Pizzan ja kebabin tuoksua jostain. Istuin jakkaralla omalla paikalla ja odotin seuraavaa bändiä.

RATKAISU

Illan toinen bändi oli Kuopiolainen punkbändi Ratkaisu. Nopeeta, rajua live-meinikiä! Nämä jätkät osaavat hommansa, mielenkiintoisia, meneviä biisejä. Biisit eivät olleet turhan pitkiä mutta mitäpä sitä turhia sooloja sinne kertsin ja säkeistön väliin edes laittaa? Aitoa punk meininkiä. Välispiikit vedettiin kierolla savolaisella huumorilla, yleisö otettiin hyvin haltuun. Diggasin biiseistä Turpa kii ja Tervetuloa Kuopioon. Setti kesti about 20 minsaa, näitä jätkiä olisin mielelläni kuunnellut kauemminkin!

Ratkaisu

Illan kolmatta bändiä odotellessa, minusta tuntui että Kaivurissa oli jotenkin sähköistä tunnelmaa yllä. Kävin tilaamassa lonkeron ja tsiikailin mahtavia ihmisiä jotka olivat tulleet paikalle. Ihmisistä huokui iloista säihkettä ja vibaa. Onneksi tulimme tänne tänään paikalle! Pientä tsekkailua ja illan kolmas bändi aloitti soittamisen.

TERVEYSKESKUS

Illan kolmas bändi oli Joensuulainen, legendaarinen Hc-punkbändi Terveyskeskus. Bändi aloitti mahtavasti soittamisen, yleisö vaan oli ensin vähän etääntynyt lavan edestä. Ihan kuin olisimme ruvenneet ujostelemaan jostain. Bändin laulaja pyysi yleisöä rohkeasti tulemaan lähemmäs lavaa. Menimme isolla porukalla lähemmäs lavaa ja nyt laitoin itsekin pogoiluksi. Aivan mieletöntä settiä! Yleisöön saatiin vähän vibaa ja fiilis oli kiihkeä. Diggasin kaikista biiseistä mutta erityisesti jäi mieleen Mielisairaanhoitaja! Aivan mielettömän sairaat kitarariffit, olet täysin tunteeton jos et pistä jo tämän biisin aikana pogoiluksi! Tällä legendaarisella bändillä on varmasti vankkaa kokemusta vuosien varrelta ja oli huikeaa olla todistamassa tätä mahtavaa keikkaa! Tämä bändi pitäisi päästä näkemään toistekin livenä!

Terveyskeskus

Helvetti mikä hiki! Vaatteet olivat tarttuneet ihoon kiinni, tukkakin roikkui varmaan kuin harakanperse. Jalat ihan pullamössöä pogoilusta. Pakko päästä ulos huilaamaan ja happea saamaan. Aivan mieletön fiilis! Ulkona oli paljon ihmisiä röökillä ja ilmapiiri oli sähköisen energinen. Porukka puhui pelkkää kultaa Terveyskeskuksen keikasta. Hengailin vähän aikaa ulkona ja odottelin kohonneen sykkeen laskeutumista. Palasin hetken päästä takaisin sisälle ja odottelin illan viimeistä bändiä.

Terveyskeskus
SA-INT

Oli illan viimeisen bändin vuoro nousta Kaivuri Pubin hikiselle lavalle. Se oli Lahtelainen punkbändi Sa-Int. Nämä herrat vetivät tyylikkäästi, tarttuvia biisejä. Osa biiseistä oli tehty jo 1980-luvulla joten voi uskoa, että he ovat pitkänlinjan punkbändi. Bändin laulaja ilmoitti, baaritiskiltä löytyy Sa-Intin Lp levyjä, saa hakea niitä ihan ilmaiseksi. Ihmiset kävivät hakemassa levyjä mukaansa. Diggasin kaikista biiseistä mutta erityisesti jäi mieleen Ihmiskunnan historia biisi! Yleisö oli jo tässä vaiheessa iltaa vajunut jatkoille tai nukkumaan mutta me muut paikalla olijat olimme lumoutuneet tsekkaamaan keikka ihan loppuun asti. Tämä bändi jätti minuun syvän vaikutuksen, haluaisin nähdä ehdottomasti uudestaan livenä!

Saint

Ilta alkoi olla lopuillaan omalta osalta, osa porukasta jäi vielä fiilistelemään Kaivuri Pubiin. Ulkona oli kostea, sateinen yö. Kävelin bussipysäkille hymyillen ja olin todella onnellinen, että olin lähtenyt tsekkaamaan meininkiä Kaivuri pubiin. Onnistunut ilta todellakin, kaikki bändit olivat aivan mahtavia.

Bussia odotellessa huomasin, että osa Noble Spiritin tyypeistä tulivat samalle pysäkille. Muutama sana tuli heitettyä heille ja kiiteltyä keikasta. Hyppäsimme klo 01.00 bussiin koko porukka ja fiilis oli raukea varmasti kaikilla. Pääsin kotiin joskus 01.30 pintaan ja olotila oli aivan mieletön. Korvissa soi, jalat kiittää, mieli kirkkaana.

Thänks, oli huikeaa, seuraavia punk pirskeitä odotellessa!

Teksti: Milja Virtasola
Kuvat: Milja Virtasola